Košarka

Mladi košarkaši Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Mladi košarkaši Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva
Foto: FIBA | Mladi košarkaši Srbije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Kadetska reprezentacija Srbije, igrači rođeni 2003. godine i mlađi, plasirala se u četvrtfinale na Evropskom prvenstvu koje se održava u Udinama.

Izabranici selektora Saše Nikitovića poslije velike borbe i dramatične završnice savladali su čvrstu i upronu selekciju Slovenije. Srpski kadeti su se dugo mučili da slome otpor rivala, a kad su sredinom posljednje četvrtine poveli sa 10 poena razlike činilo se da su trasirali put prema pobjedi.

Međutim, Slovenci ekspresno stižu do izjednačenja, tako da je mladi tim Srbije tek u samom finišu uspio da obezbijedi plasman među osam najboljih na šampionatu: Srbija U16 – Slovenija U16 67:64 (17:20, 16:15, 16:13, 18:16).

Reprezentacija Srbije će se u četvrtfinalu koje je na programu u srijedu sastati sa pobjednikom duela Njemačka – Španija.

Selekcija Slovenije je bolje počela susret, nametnuli željeni ritam i konstantno tokom prve četvrtine bila u vođstvu (8:3, 12:9, 20:17). U nastavku suserta srpski reprezentativci su pojačali intenzitet igre u odrbani, ali osim Matije Belića nije bilo više raspoloženih pojedinaca u napadačkim akcijama, Ipak, Srbi sredinom druge dionice dolaze do prvog vođstva – 30:28. Finiš prvog poluvremena pripao je Slovencima koji na predah odlaze sa minimalnom prednošću – 35:33.

Nisu srpski kadeti dobro započeli drugo poluvrijeme. Nekoliko propusta u odbrani i loših rješenja u napadu slovenački tim je iskoristio da dođe do rekordne prednosti u 26. minutu – 48:40.

U tim momentima mladi srpski košarkaši pokazali su snagu volje i karaktera. Uspijevaju da do isteka treće dionice naprave seriju 9:0 i pređu u vođstvo. Kada su izrabranici selektora Nikitovića poveli sa 62:52 sredinom posljednje dionice činilo se da je sve gotovo.

Međutim, Slovenci uzvraćaju serijom 10:0 i u 38. minutu dolaze do izjednačenja.

Nakon više od četiri minuta konačno sjajni Matija Belić postiže poene za Srbiju poslije ofanzivnog skoka, da bi Nikola Radovanović efektnim zakucavanjem 33 sekunde prije kraja povisio na 66:62. U samoj završnici Slovenci su imali napad za produžetak, ali je srpski mladi tim uspio da se odbrani, potvrdi trijumf i plasman u četvrtfinale.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije