Košarka

Mnogo nepoznanica uoči starta šampionata BiH: Igokea propušta prvu fazu

Mnogo nepoznanica uoči starta šampionata BiH: Igokea propušta prvu fazu
Foto: Ilustracija | Mnogo nepoznanica uoči starta šampionata BiH: Igokea propušta prvu fazu

Iako za nekoliko dana ulazimo u oktobar, još nije poznato kada zvanično počinje košarkaško prvenstvo BiH, ali ono što se ipak zna, jeste da regularni dio takmičenja, kao i prošlih sezona, neće igrati Igokea.

Posljednja informacija je da bi bh. prvenstvo trebalo da počne 13. oktobra, a konačna odluka bi trebalo da bude poznata u narednim danima jer treba da zasjeda Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH.

Klubovi su već odavno na pripremama, većina njih je završila sa rosterima, neki su uložili značajna sredstva za narednu sezonu, ali još ne znaju kada će početi Liga 12, odnosno kada će biti održan žrijeb i ko će u njoj učestvovati. Najveća dilema bila je vezana za nastup Igokee, jedinog bh. predstavnika u elitnom rangu ABA lige. U javnost je procurila informacija da postoji odluka da "igosi" moraju igrati domaće takmičenje, međutim ona je, kako saznajemo, stavljena van snage s obzirom na to da nikada nije bila ni validna.

"Odluka koja je dospjela u medije da Igokea igra bh. ligu nikada nije ozvaničena od strane UO. Tako je ona na posljednjoj sjednici (30. avgust) povučena i sada treba vidjeti ko je istu navodno i donio. Da li će igrati ili neće, biće govora na narednom sastanku. Igokea je u jednom trenutku možda bila spremna da igra, ali s obzirom na to da se sve odužilo i da se u Savezu uvijek čeka zadnji minut te da ove sedmice počinje ABA liga, više nije za tu soluciju", kaže izvor "Nezavisnih" blizak Košarkaškom savezu BiH, u kojem vlada podijeljeno mišljenje povodom (ne)igranja višestrukog prvaka BiH u domaćem šampionatu.

Iz redova aktuelnog viceprvaka BiH i godinama jedinog bh. učesnika u ABA ligi potvrdili su da će i u novoj sezoni učestvovati samo u najkvalitetnijem regionalnom takmičenju.

"Definitivno je da nećemo igrati bh. ligu i tu nema šta mnogo komentarisati. Postojala je neka opcija da nastupimo sa mladim igračima, ali klub je odlučio da odustane od toga. U KS BiH sada je neko buđenje, žele nešto napraviti 'pametno' i nametnuti nekome nešto, a dok se košarka igrala, oni su spavali. Treba da se prilagode situaciji koja je na sceni i da promijene pravila", jasan je bio sportski direktor Igokee Pavle Ćorović.

Inače, situacija u KS BiH je nepromijenjena i veoma teška. Savez funkcioniše bez "glave i repa", a uskoro bi trebalo da bude održana i sjednica Skupštine, s obzirom na to da pojedini članovi UO kao i generalni sekretar rade u tehničkom mandatu nakon podnesenih ostavki. U međuvremenu je KS BiH raspisao konkurs za izbor generalnog sekretara. Ova funkcija je ostala upražnjena od kraja 2016. godine, kada je ostavku podnio Dubravko Barbarić, koji je od tada radio u tehničkom mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije