Košarka

Mundobasket bez zvijezda: Čak 24 velika izostanka

Mundobasket bez zvijezda: Čak 24 velika izostanka
Foto: Twitter / Printscreen | Mundobasket bez zvijezda: Čak 24 velika izostanka

Mundobasket još uvijek nije počeo, ali gorak ukus oko njega već je zavladao. Trebalo je da to bude smotra najboljih košarkaša današnjice, ali nažalost mnoge zvijezde iz raznih razloga neće pokušati da osvoje svjetsku titulu na tlu Azije.

Mundobasket koji se održava od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, te u Japanu i Indoneziji biće oslabljen za izostanke čak 24 vrhunskih košarakaša, a pritom ne računamo selekciju Sjedinjenih Američkih Država za koju je karakteristično da bez najvećih zvijezda dolazi na planetarno okupljanje.

Spisak izostanka započinje najboljim košarkašem današnjicem NIkolom Jokićem koji je prošle sezone odveo Denver Nagetse do NBA prstena, ali sa Srbijom neće po pehar prvaka svijeta.

Osim Jokića, Srbija će biti oslabljena neigranjem Vasilije Micića i Nikole Kalinića, a baš kao i slučaju Jokića, ostali smo bez objašnjenja razloga njihovog izostanka. Dok je Nemanja Nedović odustao iz privatnih razloga, a Vladimira Lučića povreda odvojila od parketa.

Pored Srbije i Grčka će biti drastično oslabljena na Mundobasketu. Za Grke neće nastupiti dvostruki MVP NBA lige Janis Adetokumbo, a odustali su i dvojica veterna Nik Kalates i Kostas Slukas.

Najveća zvijezda letonske košarke Kristaps Porzingis neće pomoći nacionalnom timu, a u Aziji nećemo gledati ni Jokićevog saigrača iz Denvera Džamala Mareja.

Španci će na planetarnu smotru bez dvojice najboljih plejmejkera Rikija Rubija i Lorenca Brauna, dok na spisku Litvanaca nisu NBA zvijezda Domantas Sabonis, i prekaljeni evroligaški igrači Panatinaikosov Marijus Grigonis i novo Zvezdino pojačanje Rokas Giedraitis.

Ni Francuzi neće kompletni na Mundobasket. "Galski pijetlovi" će biti bez pomoći prvog pika sa ovogodišnjeg NBA drafta Viktora Vembanijame i Franka Ntilikine koji se ovog ljeta povezivao sa Zvezdom i Partizanom, a na kraju izabrao Šarlot Hornetse.

I tu nije kraj izostancima. Italija će biti bez pomoći Baskonijinog Nika Meniona, Japan bez najboljeg igrača Ruija Hačimure, Slovencima se povrijedio osvajač NBA lige Vlatko Čančar, Nijemci ne mogu da računaju na Dalasovog Maksija Klebera, a Dominikanska Republika će nekako morati da se snađe u odsustvu veterana Ala Horforda, navode "Sportske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije