Košarka

NBA donijela najtežu odluku za igrače

NBA donijela najtežu odluku za igrače
Foto: Tanjug/AP | NBA donijela najtežu odluku za igrače

Vanredne mjere zahtijevaju i vanredne odluke, i teške za sve, a u NBA, gdje je igra stala, sada treba riješiti pitanje isplate glavnih aktera takmičenja, igrača.

Najjača košarkaška liga je stala 11. marta čim je koronavirus ustanovljen kod jednog igrača, u pitanju je bio Rudi Gober iz Jute. Zaraza se poslije proširila na još nekolicinu košarkaša, a u međuvremenu se liga suočava sa još jednim velikim izazovom - kako rasporediti akumulirani novac u vremenu kada nema prihoda.

Sada je jasno da će igrači, kao i svi, pretrpjeti finansijski udar, a vrijeme će pokazati i koliko težak.

Naime, liga je svim klubovima proslijedila mejl sa odlukom da će igrači dobiti punu platu 1. aprila, ali im se tako nešto ne garantuje za naredni mjesec, i sve dotle dok se takmičenje ne nastavi.

Sve će, ipak, biti rađeno po pripisima iz kolektivnog ugovora NBA i Asocijacije igrača u kojem postoji odredba postupanja i plaćanja u uslovima kada "viša sila" remeti normalno funkcionisanje lige.

"Viša sila" dovodi do uskraćivanja 1/92,6 sezonske plate igrača ukoliko dođe do stopiranja igre usljed katastrofalnih okolnosti. Odredba obuhvata nekoliko scenarija, uključujući rat, prirodne katastrofe i epidemije/pandemije. (Odredba više sile se primijenjuje kada je svaki tim odigrao pet predsezonskih utakmica, 82 regularne sezone i 5,6 u doigravanju).

NBA planira da obavijesti timove i igrače prije datuma plaćanja 15. aprila, o namjerama lige, navodi se u memorandumu. Većina NBA igrača dobiće oko 90 posto svoje sezonske plate nakon isplate 1. aprila, navode američki mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije