Košarka

NBA uveo bitnu promjenu

NBA uveo bitnu promjenu
Foto: Tanjug | NBA uveo bitnu promjenu

Posljednjih nekoliko godina košarka dostiže neke svoje vrhunce i limite, koje igrači svaki da pokušavaju da pređu, pa se služe raznim načinima. Vremenom, pogotovo u NBA ligi, napad postaje sve zaštićeniji, a ruke odbrane istovremeno sve više vezane da čuvaju protivnika.

Primjer u NBA je da se ruke ne smiju koristiti, već se odbrana igra grudima, kao i brojna druga pravila koja otežavaju posao pri defanzivi.

Ipak, igrači i treneri su se dosjetili da u tim situacijama mogu nadmudriti protivnika i iskoristiti dekocentraciju sudija u svoju korist. Naravno govorimo o flopingu.

Šta je floping? 

Kada napadački igrač ima loptu u rukama i krene u prodor ka košu, a pritom odbrana na svaki minimalni kontakt odglumi kao da je bilo mnogo žešće, pa padne i za to dobije faul u napadu - to je floping. Takođe, floping može biti i u napadu, za šta su brojni navijači prozivali Džejmsa Hardena, koji već godinama jednim potezom uspjeva da izvuče ogroman broj slobodnih bacanja.

Međutim, za to se postavlja jasno pitanje - kako se riješiti toga? Postalo je sve teže gledati mečeve NBA lige, pošto tih situacija ima sve više, pa su se čelni ljudi i sudijska organizacija dogovorili da to kažnjavaju po novim principima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije