Košarka

Nakon istorijskog EP-a "Zmajice" jure vizu za Mundobasket

Nakon istorijskog EP-a "Zmajice" jure vizu za Mundobasket
Foto: N.N. | Nakon istorijskog EP-a "Zmajice" jure vizu za Mundobasket

Porazom u četvrtfinalu od Francuske (67:80) ženska košarkaška reprezentacija napustila je Strazbur, grad u kojem je ispisala najljepše stranice istorije bh. košarke. Bh. dame su se sada preselile u Valensiju, koja je domaćin završnice Evrobasketa, a u kojoj je čeka još jedan važan duel protiv Švedske, nakon kojeg mogu prvi put doći u situaciju da se bore za prvi odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Utakmica protiv Francuske je samo pokazala da pulenke Gorana Loje nisu slučajno među osam najboljih u Evropi. Iako bez Marice Gajić, bh. selekcija je pružila jak otpor prvim favoritkinjama za zlato, ali skraćena rotacija (igrali i bez Irene Vrnčić) spriječila je da prirede možda i najveću senzaciju ikada na EP. Zanimljivo da je Lojo na ovoj utakmici pružio priliku svim igračicama, tako i onoj najmlađoj - Dragani Domuzin, koja je protiv Francuskinja upisala debi u bh. dresu.

"Želim da kažem da je predivan osjećaj biti na Evrobasketu sa ovim curama. Mi smo napravile veliko iznenađenje na ovom takmičenju i zaista je predivan osjećaj. Ovo je bio moj debitantski nastup i ne mogu da opišem ovaj osjećaj. Zaista sam presrećna i zahvalna što sam dobila priliku da nastupim na EP", rekla je mlada Domuzinova.

Posebna priča ovog šampionata Starog kontinenta je Džonkel Džons, koja je najozbiljniji kandidat za nagradu MVP. Naturalizovana košarkašica je protiv Francuske odigrala jednu od najbrutalnijih partija ikada na EP, ubacila je 29 poena i postavila novi rekord u broju skokova na jednom meču (24 skoka). Dosadašnji rekord dijelile su tri igračice sa po 21 skokom pa ni ne čudi što je izabrana u najbolju petorku osmine finala.

"Obično nisam neko ko puno priča o statistici, ali sad moram reći da je zaista nevjerovatno postići nešto što će ostati u istoriji Evrobasketa. Veoma sam uzbuđena i sretna što sam to imala priliku učiniti na ovom EP. Pred nama je Švedska. Očekujem trijumf, naravno. Pobijedile smo u toliko utakmica, bile bismo razočarane kad bismo tek tako odšetale s EP, a da nismo uspjele odškrinuti vrata SP. Švedska će se sigurno žestoko boriti, ali to je utakmica u kojoj možemo pobijediti. Takav je mentalitet naše ekipe, pobjednički", rekla je djevojka sa Bahama koja je u čak četiri statistička parametra trenutni lider Evrobasketa, što ranije nije uspjelo nijednoj košarkašici u istoriji ovog takmičenja. Najbolji je strijelac (112 poena), skakač (82) i bloker (osam), a svih pet mečeva je imala dabl-dabl učinak.

Sreću i ponos na sve ono što su pružile na prvenstvu nije krila ni Melisa Brčaninović, još jedna od plejade mladih igračice koje će u budućnosti biti okosnica ove reprezentacije.

"Ponosna sam na tim jer smo pokazali da možemo igrati protiv svakoga. Iako imamo uspone i padove, možemo se nositi sa svima. Idemo u Valensiju i nadamo se najboljem, da izborimo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Pokazali smo da, iako smo mala zemlja, imamo veliko srce. Hvala svima na velikoj podršci i nadamo se kvalifikacijama za SP", poručila je Melisa.

Utakmica za plasman od 5. do 8. mjesta između BiH i Švedske, koja je, podsjetimo, u četvrtfinalu poražena od Bjelorusije (46:58), igra se u subotu. Prvih šest selekcija sa ovog EP osiguraće kvalifikacioni turnir za Mundobasket. Dakle, u slučaju trijumfa BiH će osigurati plasman u kvalifikacije za SP u Australiji, koje je na programu naredne godine. U istim će učestvovati 12 reprezentacija, šest iz Evrope, najbolje četiri iz Amerike i Azije, te najbolje dvije selekcije iz Afrike. Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe, a na Svjetsko prvenstvo će se plasirati po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe.

16,4 skoka po meču bilježi Džonkel Džons i ubjedljivo je prvi skakač EP. Takođe sa prosjekom od 22,4 poena nalazi na drugom mjestu liste strijelaca

Nurkić: Da Raza bude i s nama

Nastupe bh. košarkašica s velikom pažnjom pratio je i najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić. Igrač Portlanda posebno je istakao Raziju Mujanović, tim menadžera ženskih selekcija, uz nadu da će legenda bh. košarke biti i uz mušku seniorsku selekciju.

"Ponosan sam na sve što ste napravile. Želio bih zahvaliti Raziji Mujanović na uspješnom radu i selekciji ekipe. Čuda se dešavaju kad su pravi ljudi na pravom mjestu. Nadam se da će Razija Mujanović, ako bude u mogućnosti, biti i sa nama, muškom seniorskom ekipom. Uz njeno iskustvo i znanje dobili bismo novu dimenziju", napisao je Nurkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije