Košarka

Nurkić: BiH preča od ljetne lige

Nurkić: BiH preča od ljetne lige
Nurkić: BiH preča od ljetne lige
Dejan Maksimović

Jusuf Nurkić, mladi i seniorski košarkaški reprezentativac BiH, ima ogromnu želju da igra za svoju zemlju na Evropskom prvenstvu mladih B divizija, a kasnije i u kvalifikacijama za "Eurobasket 2015" za seniorski tim.

Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, kaže kako se našao u pomalo komičnoj situaciji.

"Nurkić definitivno stiže do 5. jula i priključiće se mladoj reprezentaciji, koju od 10. do 20. jula u Sarajevu očekuje Evropsko prvenstvo B divizije. Selektor seniorskog tima Duško Ivanović je prihvatio Nurkićevu želju, pa će se A timu pridružiti nakon EP. Međutim, našli smo se u dosta komičnoj situaciji. Denver Nagetsi žele potpisati sa Nurkićem ugovor, ali ga i zadržati da igra ljetnu NBA ligu. No, mladi centar ne želi ni da čuje za tu varijantu. Potpisaće ugovor samo ako mu dozvole da ovog ljeta igra za bh. nade, a kasnije i za seniore. Njegov menadžer nas je zvao i molio nas da ga ubijedimo da prihvati ponudu Denvera da igra ljetnu ligu. Iskreno, zatekao me, skoro da nisam znao šta da mu odgovorim. Pomalo je suludo očekivati od nas da molimo nekoga da napusti reprezentaciju i budemo slabiji. Nurkić ima strašnu želju da igra za BiH, za razliku od nekih drugih igrača. Zato i jeste dogurao do 16. pika na NBA draftu, jer je to momak koji bi najradije 24 sata dnevno igrao košarku i koji voli svoju zemlju. Sve nas je prijatno iznenadio svojim stavom", priča Mahmutović.

Kada je u pitanju mlada reprezentacija, koja se priprema u Sarajevu, ima i jedna loša vijest. Emir Sulejmanović, mladi košarkaš Barselone, ni ovog ljeta neće imati pravo nastupa za BiH.

"Sulejmanović je bio jako tužan nakon što su nam iz FIBA poslali pismo u kojem su nas obavijestili da mora čekati 21 godinu kako bi zaigrao za BiH. Momak je plakao, tu je sa saigračima na pripremama i nadao se da će konačno zaigrati za svoju zemlju. Međutim, FIBA je pogazila sve naše prethodne dogovore, pa i posljednji, po kojem je trebalo da uplatimo 20.000 eura finskom savezu kako bi mogao igrati za nas. No, njegova odluka se nije promijenila i čekaće naredno ljeto kako bi igrao za BiH", kaže Mahmutović.

Seniorskoj reprezentaciji jučer se priključio i Amerikanac Di Džej Kuper, dok je situacija sa Nihadom Đedovićem i dalje neizvjesna.

"Đedović je u ponedjeljak imao pregled u Minhenu i kost mu još nije zarasla. Do kraja sedmice doći će u Sarajevo, pa ćemo vidjeti kakva je situacija", završio je Mahmutović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije