Košarka

Nurkić za istoriju

Nurkić za istoriju
Nurkić za istoriju

Jusuf Nurkić upisaće se u istoriju sporta BiH kao prvi košarkaš s ovih prostora koji će biti učesnik "Ol-star" vikenda NBA lige, najjače lige svijeta.

Dvadesetogodišnji Nurkić će igrati na "Rising Stars Challenge" utakmici, a riječ je o susretu u kojem koplja ukrštaju najbolji igrači koji igraju prvu i drugu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Iako je pozivnica Nurkiću prvenstveno stigla jer je zbog povrede otpao košarkaš Oklahome Stiven Adams, Nurkić je povjerenje čelnika NBA lige zadobio odličnim igrama u debitantskoj sezoni.

Igra sjajno i smatraju ga jednim od najboljih rukija ove NBA sezone. Kako sezona odmiče mladi bh. centar je sve bolji i bolji. Iz mjeseca u mjesec ima sve veći prosjek provedenih minuta na parketu, pa je tako s prosjeka od osam minuta u novembru prošle godine stigao do 23,3 minute u četiri februarske utakmice. U 40 susreta, koliko je dosad odigrao, za 17,2 minuta bilježi sedam poena, 6,4 skoka i 1,3 blokade. Sve bolja i sigurnija igra donijela mu je i titulu najboljeg debitanta mjeseca januara u Zapadnoj konferenciji NBA lige.

Da li zbog saznanja da će igrati na "Ol-star" vikendu u Njujorku od 13. do 15. februara ili zbog nečeg drugog, Nurkić je odigrao fenomenalnu utakmicu u noći s ponedjeljka na utorak po našem vremenu. Njegovi Denver Nagetsi poraženi su od Oklahoma Tandera sa 114:124, ali Nurkić je ostvario lični rekord ubacivši 16 poena, čemu je dodao i fenomenalnih 14 skokova za svoj treći dabl-dabl u NBA.

Na drugoj strani sjajan je bio Oklahomin dvojac Kevin Durant i Rael Vestbruk, koji su zajedno ubacili 66 poena. Durant je dao 40, a Vestbruk 26 za novi trijumf Tandera. Ova noć u NBA ligi bila je dobra i za legendarnog trenera San Antonio Sparsa Grega Popoviča, čiji je tim pobjedom 95:93 nad Indijana Pejsersima njemu donio 1000. pobjedu u NBA ligi.

"Ovdje sam dugo i imao sam dobre igrače. To je formula. Dovođenje igrača je teško, ali sam ja imao tu sreću da uz sebe imam dobre. Vrijeme je ključan element, morate da budete ovdje dugo", rekao je Popovič, koji Sparse vodi već 19 godina. Zanimljivo je da je Popovič 1996. bio generalni menadžer Sparsa. Zbog loših rezultata otpustio je trenera Boba Hila i, iako nije imao iskustva osim onog kao asistenta, sebe je postavio za trenera. Nije pogriješio jer je Sparsima donio pet šampionskih NBA prstenova.

Popovič, čiji otac je Srbin, a majka Hrvatica, je deveti trener koji je stigao do broja od 1.000 pobjeda u istoriji NBA lige, a samo dvojici je to brže pošlo za rukom - Filu Džeksonu i Petu Rajliju. Pored Popoviča, samo jednom treneru je to uspjelo sa samo jednim timu - Džeriju Slounu, koji je trijumfovao na 1.127 utakmica s Jutom. Popovič trenutno ima skor od 1.000 trijumfa i 462 poraza za 19 sezona, sve sa Sparsima.

Rezultati

Indijana - San Antonio 93:95, Filadelfija - Golden Stejt 84:89, Vašington - Orlando 96:80, Majami - Njujork 109:95, Milvoki - Bruklin 103:97, Minesota - Atlanta 105:117, Nju Orleans - Juta 96:100, Dalas - LA Klipers 98:115, Denver - Oklahoma 114:124.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije