Košarka

Opačak: Ne smije biti euforije

Opačak: Ne smije biti euforije
Foto: N.N. | Opačak: Ne smije biti euforije

Košarkaši Igokee i Sparsa nalaze se na korak do plasmana u finale plej-ofa za prvaka BiH nakon što su poveli u polufinalnoj seriji sa 1:0 protiv Bosne Royal, odnosno Zrinjskog.

Igokea je do prednosti stigla protiv Bosne nakon domaćeg trijumfa od 76:51. Nakon izjednačenog prvog dijela, aktuelni prvak BiH je u nastavku goste sveo na svega 13 koševa, te na kraju došao do ubjedljive pobjede. Dominik Artis je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 13 poena i devet asistencija. Kod gostiju bolji od ostalih bio je Maksim Šturanović sa 18 ubačaja.

"Čeka nas u subotu utakmica u Sarajevu. Ovu moramo da zaboravimo. Plej-of je takav da je svaka utakmica za sebe. Oni imaju kvalitet, vidjeli ste u prvom poluvremenu da mogu igrati egal na manji broj poena. Mi ćemo pokušati da im to ne dopustimo i nadam se dobrom rezultatu", rekao je Žarko Milaković, trener Igokee, za košarka24.ba.

Do iznenađujućeg i velikog trijumfa stigla je ekipa Sparsa, koja je u Mostaru nadigrala najbolju ekipu Lige 11, a zatim i Lige 6, Zrinjski. Sarajlije su neočekivano lako porazile Mostarce sa 90:70 i tako došli nadomak finala, što bi bio veliki uspjeh s obzirom na to da su u plej-of ušli zahvaljujući trojci Igora Josipovića sa zvukom sirene u posljednjem kolu Lige 6 protiv Širokog.

Goste su do pobjede vodili Roko Rogić i Aleksa Stepanović sa 17 poena, dok se kod "plemića" izdvojio Marko Ramljak (14).

"Pripremali smo se sedam dana za ovaj meč i otišli smo rasterećeni. Da li je to razlog naše dobre igre - ne znam. Mislim da je presudila naša želja. Posebno me raduje što su neki igrači koji su manje igrali dali značajan doprinos u ovome", kaže strateg Sparsa Ivan Opačak.

Drugi susreti polufinala igraju se u subotu, a u slučaju drugih pobjeda, Igokea i Sparsi će biti finalisti ovogodišnjeg plej-ofa za prvaka BiH, što bi značilo da bi Sarajlije od naredne sezone igrale u ABA ligi 2.

"Ovaj brejk još ništa ne znači. Čeka nas nova utakmica koja će biti drugačija od ove jer će Zrinjski doći razgoropađen i krenuće svim silama na nas. Sve je do nas... Imamo dvije meč lopte, ne smije biti euforije, već moramo ostati na zemlji", istakao je nekad sjajni košarkaš.

U slučaju plasmana Igokee u finale, koja je bez obzira na konačni ishod sigurna u ABA ligi, ove sezone će se prvi put igrati utakmice za treće mjesto koje će voditi u drugi razred regionalne košarke (ABA liga 2). 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije