Košarka

Pešić: Dobili ste ono što ste tražili

Pešić: Dobili ste ono što ste tražili
Foto: KSS Facebook | Pešić: Dobili ste ono što ste tražili
N.N.

Proslavljeni stručnjak Svetislav Pešić vratio se na selektorsku klupu Srbije, a tim povodom upriličena je njegova promocija.

Pešić se obratio prisutnim predstavnicima medija.

"Sada smo došli ovde ponovo. Radujem se novom izazovu i što sam ponovo trener reprezentacije. Imam neka iskustva, ali što se kaže zaboravi iskustvo ako ne znaš kako da ga iskoristiš. Ja ću se truditi da svoje iskustvo stavim na rapsolaganje reprezentaciji. Siguran sam u ono što znam, a to je da što se tiče predsednika KSS Predraga Danilovića i direktora reprezentacije Dragana Tarlaća da će mi pružiti podršku. Mislim da smo se dobro našli. Ono što ste želeli, dobili ste. Košarka treba da pripadne košarkašima. Svi smo bili košarkaši, iz tog sveta smo. Oslonite se malo na nas, dajte nam podršku, pa će biti i rezultata", rekao je.

Najavio je povratak u Srbiju.

"Ja sam malo duže morao da razmišljam, malo je bilo ispitivanja javnosti, pa vidim da je javnost bila zadovoljna tim predlozima, a onda su počeli da mi se javljaju kolege i tada je ispitivanje javnosti bilo završeno i doneli smo odluku. Sada ću ovde provoditi najveći deo vremena i raditi na košarci. Srećan sam kad sam ovde. Kada je čuo za ponudu, sin me je pitao šta čekam. Žena Vera mi je rekla da nam fali samo olimpijska medalja", nastavio je.

Osvrnuo se i na "kult" reprezentacije.

"Mislim da se tu ne radi o kultu reprezentacije. Sve se menja, pa i odnos prema svemu. Kada sam došao u Nemačku niko nije želeo da igra za reprezentaciju. Ne zbog toga što ne vole svoju zemlju, nego zato što nisu verovali da mogu sa reprezentacijom da ostvare sportske ciljeve. Mislim da većina njih želi da bude u timu s najboljima i da igra protiv najboljih. O pojmu kulta neću da se bavim, nego ću da se trudim da sa ljudima stvaram malo drugačiji odnos. Jednostavno interes da želim da pobeđujem, da osvajam medalje, da osećam da sam napredovao kao igrač. Mislim da je to vreme u kojem živimo, da je takva razlika", rekao je.

Pešić će predvoditi nacionalni tim već u novembarskom prozoru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023, kada će Srbija 25. novembra dočekati Letoniju, dok će tri dana kasnije gostovati Belgiji.

Pešić je kao selektor Jugoslavije donio veliku radost košarkaškoj naciji, pošto je 2001. godine u Istanbulu ubjedljivo osvojio evropsko zlato, dok je godinu kasnije donio reprezentaciji Srbije titulu šampiona na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu.

Prije toga, od 1984. do 1987. bio je selektor mlađih reprezentativnih selekcija Jugoslavije, 1985. je osvojio kadetsko, 1986. juniorsko Evropsko prvenstvo, a 1987. u Bormiju postao je šampion svijeta.

Pešić je na mjestu selektora zamenio Igora Kokoškova, koji se nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre vratio u NBA ligu kao pomoćni trener u Dalas Meveriksima.

Upitan je i da li će posjetiti Nikolu Jokića, koji ovog ljeta nije igrao za reprezentaciju.

"Dobio sam od Saveza dobar auto, ali mogu da korisitim u Srbiji i regionu (smijeh). Sigurno da planiram da obiđem sve igrače, ne samo Jokića, nego i Teodosića. U glavama nam je da vidimo šta možemo da uradimo za kvalifikacijima u novembru, a kad se to završi, onda ćemo imati više vremena. Mediji su pisali kako se udvaram Jokiću. Svakom ću se udvarati, svakom igraču ću pričati kako je mnogo dobro za njega da igra za reprezetacije. Neću biti samo trener, već ću biti mentor, posvećivaću se svakom igraču, da im pomognem da budu bolji, da napravimo empatiju, da pomognem", rekao je Pešić i otkrio da još nije "kompletirao" stručni štab.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije