Košarka

Predstavljena knjiga "Kako je Jugoslavija osvojila svijet"

Predstavljena knjiga "Kako je Jugoslavija osvojila svijet"
Foto: Beta | Predstavljena knjiga "Kako je Jugoslavija osvojila svijet"

Na šta su ličile mrežice u dvoranama širom SFRJ, šta je bila mjera košarkaške igre od Triglava do Vardara, kako je trener ošišao i obrijao svog igrača za vrijeme poluvremena...samo je dio uzbudljivih avantura koje možete naći u knjizi "Kako je Jugoslavija osvojila svijet", poznatog sportskog komentatora Serđa Tavčara, koja je večeras predstavljena u Italijanskom institutu u Beogradu.

Tavčar je rekao da nije bio veliki izazov da se napiše knjige o izvanrednoj košarci koju su igrali Jugosloveni.

"Košarka je moj sport. Trenirao sam dok nisam uvidio da zbog fizičkih predispozicija neću moći da igram. Onda sam za TV Kopar komentarisao mečeve sjajne jugoslovenske lige. Uživo sam gledao sve te majstore i reči su došle same od sebe", kazao je Tavčar.

Poznati komentator naglašava da je u knjizi opisao atmosferu u kojoj se rodila jugoslovenska škola košarke.

"Nisam se bavio činjenicama, brojkama, analizama...Igrači su uživali u igri i svi mi koji smo prisustvovali toj magiji. U knjizi je moj impresionistički pogled na sport koji je proslavio Jugoslaviju i Jugoslovene", kazao je Tavčar.

Njegov rad na TV Kopar, koja je bila prvenstveno namijenjena italijanskom življu u Istri, postao je autentična mjera sportskog novinarstva.

"Nisam se obazirao na ustaljene obrasce prenošenja sportskih događaja. Ako neko nije umio da igra, ja sam to glasno kazao u prenosu i čak se često pitao šta uopšte takav igrač radi pod koševima", kazao je Tavčar.

Za Italijane koji su, prema njegovim riječima, jako sračunati, gledanje mečeva jugoslovenske košarkaške lige bila je čista egzotika.

"Te različite mrežice po različitim halama širom Jugoslavije bile su veoma upadljive. Gledaoci su po prvom kadru koji je pokazivao mrežice u dvorani, prepoznavali u kom gradu se igra meč. Znali su ko je domaćin u tom meču bez potpisa reditelja." kazao je Tavčar.

Što se same igre tiče, Tavčar navodi da niko nikada nije igrao tako uzbudljivu košarku kao Jugosloveni.

"Niko nije lako primao poraz u Jugoslaviji. Bili su to fenomenalni igrači koji nikako nisu željeli da izgube i koji su voljeli da se nadigravaju sa protivnikom. Publici je bilo važno da se neko nadigra, bez obzira na rezultat. Taj Dražen Dalipagić je u dva meča dao po 48 poena igrajući za Partizan. Bio je superstar svog vremena", kazao je Tavčar.

On se sjeća i trenera MZT-a koji je na poluvremenu ošišao i obrijao igrača.

"Igrač je u prvom poluvremenu napravio pet ličnih grešaka, pa se sa promijenjenim ličnim opisom vratio u igru", naveo je Tavčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije