Košarka

Prošla sezona kamen spoticanja za Košarkaški savez BIH

Prošla sezona kamen spoticanja za Košarkaški savez BIH
Foto: N.N. | Prošla sezona kamen spoticanja za Košarkaški savez BIH

Iako je start prvenstva BiH u košarci planiran za 2. oktobar, još nije utvrđen sistem takmičenja za narednu sezonu, tako da je neizvjesno hoće li bh. liga krenuti na vrijeme.

Zanimljivo da kamen spoticanja nije nova, nego prošla sezona, zbog koje čelnici Košarkaškog saveza BiH još ne mogu da pronađu rješenje i kompromis.

Ni posljednja sjednica Upravnog odbora, kao ni one mnogo prije, nije donijela ništa novo. Usljed nedogovora ona je prekinuta, tako su članovi UO Mirza Teletović i Siniša Kovačević, koji su inače za to da se Širokom poništi titula, napustili sastanak, dok su drugi potpuno drugačijeg stava. Razlog je taj što se ne može postići kompromis glede kontroverzne prošle sezone u kojoj je na kraju Široki proglašen šampionom, a nakon što tri kluba, Igokea, Borac i Spars, nisu došli na završnicu zbog propozicija takmičenja koje su se mijenjale u nekoliko navrata tokom sezone. Poslije je komesar takmičenja donio odluku da se Igokea, Borac i Spars izbace u niži rang, iako ta odluka nikada nije verifikovana i jasno je da ona neće ostati na snazi.

"Istina je da nije postignut dogovor i da su dva člana napustila sjednicu, nakon čega je ista i zaključena. Ne bih to tako kvalifikovao da se neko naljutio, već su jednostavno uvidjeli da je kompromis nemoguće postići i potom nisu više željeli participirati na sastanku", kaže za scsport.ba generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

Ono što je izvjesno jeste da bi u novoj sezoni trebalo nastupiti 16 ekipa, među kojima će biti Igokea, Spars i Borac, koji neće biti izbačeni u niži rang, već samo novčano sankcionisani. Također, ponovo bi Igokei bilo dopušteno da preskoči prvu fazu sezone prvenstva BiH, a da se u takmičenje uključi u takozvanoj Ligi 6. Ipak, sve će morati sačekati dogovor čelnika Saveza, koji se nalaze u pat poziciji. Za četvrtak je planirano da se sastanu predstavnici klubova koji će učestvovati u novoj sezoni, a koji bi trebalo da razgovaraju o narednoj sezoni. Zanimljivo je da pozivi nisu upućeni Igokei, Borcu i Sparsu s obzirom na to da nikad nije donesen konkretan zaključak na sjednici UO o njihovom statusu, ali je razgovarano o toj temi da ipak ostanu u elitnom rangu bh. košarke. Koliko će trajati ova pat pozicija, niko ne zna.

"Niko ništa ne radi na svoju ruku, ponajmanje kancelarija Saveza. Naš zadatak je da provodimo zaključke UO, one koji su snazi. Kada drugačije odluke budu donesene - po njima ćemo postupati", dodao je Čolan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije