Košarka

Prvi korak za spas košarke

Prvi korak za spas košarke
Foto: Arhiva | Prvi korak za spas košarke

Pred Košarkaškim savezom BiH, kojem je prijetio odlazak u stečaj, su svjetliji dani. To se dalo zaključiti nakon jučerašnjeg sastanka čelnika KS BiH u Ministarstvu civilnih poslova sa predstavnicima državnih i entitetskih institucija.

Najveći akcenat bio je na tome kako će se KS BiH riješiti dugovanja po osnovu PDV-a, te da li će državne institucije više ulagati u košarku i sport.

"Učinjen je prvi važan korak za život bh. košarke u budućnosti. Relaksirali smo odnos kada su u pitanju porezne uprave i to je ono što je najbitnije. Ostvaren je i moj lični cilj, tako da sada mogu spokojno dovršiti svoju ostavku. Mislim da će i to relaksirati buduće odnose u bh. košarci", rekao je zadovoljni Barbarić nakon sastanka.

Uprava za indirektno oporezivanje utvrdila je da su dugovanja Saveza sa kamatama preko 700.000 KM.

"Postoji dobra volja da se nađe neko trajno rješenje. U posljednjih godinu dana pokazali smo da se možemo nositi sa postojećim dugovanjima. Ipak, nismo se mogli nositi s dugovanjima koja su nastala kao posljedica istrage Tužilaštva BiH", ističe prvi operativac Saveza.

Pomoćnik ministra civilnih poslova Suvad Džafić takođe smatra da je sastanak protekao uspješno.

"Mi smo se kao Ministarstvo u svom kapacitetu uključili u rješavanje ovog problema koji je rastao u prethodnom periodu. Najveći dio sastanka je bio na temu dugovanja Saveza. Nažalost, postoje dugovanja za PDV i za direktne poreze gdje je Poreska uprava Federacije BiH u nadležnosti. Ministarstvo ne može samostalno vraćati ničije dugove, pa tako ni dugove KS BiH. Saznali smo neke informacije koje ni mi nismo znali, u smislu da li je KS BiH u sistemu PDV-a ili ne. Košarka je jako važan sport i zato smo prihvatili ulogu medijatora da nešto napravimo. Koliko mogu vidjeti, ljudi su otišli koliko-toliko zadovoljni. Mislim da ovo nije dan D i da ima vremena da se pitanja riješe na vrijeme. Ipak, sastanak je održan na vrijeme", izjavio je Džafić.

On je na kraju dodao da će Ministarstvo pokrenuti vanredne pravne lijekove te da će o stanju u KS BiH obavijestiti i Vijeće ministara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije