Košarka

SKK Borac 1947: Postoje dva Borca, nećemo dozvoliti krađu identiteta

SKK Borac 1947: Postoje dva Borca, nećemo dozvoliti krađu identiteta
Foto: pixabay.com | SKK Borac 1947: Postije dva Borca, nećemo dozvoliti krađu identiteta

Srpski košarkaški klub Borac 1947 izdao je saopštenje povodom natpisa da bi OKK Borac mogao da zaigra u ABA ligi 2 i povezivanja tog kluba s klubom osnovanim 1947.

Saopštenje, koje je potpisao Vukašin Božić, predsjednik Skupštine kluba, prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

U pojedinim štampanim medijima, 23. juna su se pojavili članci u kojima je napisano da je ''Košarkaški klub Borac na pragu Druge ABA lige'', kao i drugi slični naslovi, a u kojima se neistinito povezuje da je taj klub u ranijim periodima već nastupao u ABA ligi.

Radi objektivnog i istinititog informisanja javnosti, kao i kontinuiranih pokušaja lažnog predstavljanja i krađe identiteta našeg kluba od strane novoosnovanog košarkaškog kluba potrebno je da saopštimo sljedeće:

U Banjaluci trenutno egzistiraju dva košarkaška kluba koji u svom nazivu imaju ime Borac i to naš klub koji je kroz svoju istoriju mijenjao svoj naziv uvažavajući zahtjeve svojih sponzora, a sada djeluje pod imenom Srpski košarkaški klub Borac 1947 Banja Luka (SKK Borac 1947), osnovan u avgustu 1947. godine (nepune 73 godine postojanja), upisan u sudski registar pod brojem F-1-200/03, i Košarkaški klub Borac koji je 2011. godine osnovan kao Omladinski košarkaški klub Borac (OKK Borac) upisan u sudski registar pod F-1-159/11 a čiji upis naziva u registru 2019. godine je osporen, tako da će konačnu riječ oko naziva tog novoosnovanog kluba dati Okružni sud u Banjaluci, nakon postupka koji je u toku.

SKK Borac 1947 (F-1-200/03) je izvorni košarkaški klub Borac, a kroz istoriju bio je višestruki prvak bivše BiH, učesnik drugih saveznih i Prve B lige SFRJ, Prve lige SRJ, Prve ABA lige, međunarodnih takmičenja (Kupa Radivoja Koraća i Kupa Rajmonda Saporte), prvi pobjednik zajedničke lige BiH 2000. godine, sedmostruki prvak Republike Srpske i isto toliko puta osvajač Kupa RS, a sada se takmiči u Drugoj ligi Republike Srpske, grupe Zapad.

Novoosnovani košarkaški klub Borac (F-1-159/11) u svojoj devetogodišnjoj istoriji, podsjećanja radi, postao je adiministrativnim putem član Prve lige BiH umjesto drugog košarkaškog kluba 2012. godine i na taj način započeo svoju takmičarsku aktivnost, a iste sezone je i ispao iz lige. Poslije prošlogodišnje takmičarske sezone (2019-2020), od strane Izvršnog odbora KS RS administrativnim putem je proglašen za pobjednika Prve lige Republike Srpske i kao takav popunjava Ligu BiH.

Radi sprečavanja kontinuiranog pokušaja lažnog predstavljanja i krađe identiteta našeg kluba, kao i sve učestalijih dezinformacija javnosti od strane članova novoosnovanog kluba, uključujući i sportsku javnost i sportske radnosti u i izvan Republike Srpske, sponzore ali i naše navijače koji znaju da razlikuju original od falsifikata, ovim putem želimo svima jasno da saopštimo da taj novoosnovani klub nema prava da se poziva i prisvaja našu istoriju, tradiciju i sportske rezultate.

Samo neki od primjera su i lažni podaci kojim se predstavljaju na društvenim mrežama, o istoriji, tj. godini osnivanja, aktivnostima i rezultatima tog kluba, prisvajanju himne našeg kluba koja je nastala mnogo prije njihovog osnivanja... Kao jedan od primjera nalaze se i navodi da žele da nakon 16 godina zaigraju u regionalnom takmičenju, iako su osnovani prije devet godina, a nesporno je da je rezultati ostvareni u tom takmičenju pripadaju ISKLJUČIVO NAŠEM KLUBU.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, želimo da saopštimo da će svi pokušaji krađe identiteta našeg kluba, njegove istorije, tradicije, autorskih prava, ostvarenih rezultata u cilju lažnog predstavljanja novoosnovanog košarkaškog kluba imati epilog kod nadležnih sudova. Istima predlažemo da se ubuduće pozivaju na svoju tradiciju koja i nije baš ''velika'' kako je predstavljaju, obilježja, svoje rezultate od osnivanja pa nadalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije