Košarka

Samir Avdić: Srbija s Jokićem u dimenziji više

Samir Avdić: Srbija s Jokićem u dimenziji više
Foto: N.N. | Samir Avdić: Srbija s Jokićem u dimenziji više

Reprezentacija Srbije s Nikolom Jokićem u svojim redovima ima jednu dimenziju više i niko ne treba da sumnja da će s njim biti puno bliže onom što su naumili, to je jedna od medalja na Mundobasketu, rekao je Samir Avdić, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i SFR Jugoslavije.

Bh. košarkaški as prognozira da će turnir u dalekoj Kini biti jedan od najkvalitetnijih i najzanimljivijih u novijoj istoriji. Iako je košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država na ovom takmičenju, kao i na Olimpijskim igrama, tradicionalno favorit broj jedan, za Avdića nema dileme da će glavnu riječ ipak voditi timovi iz Evrope. Uz Srbiju, izdvaja Italijane, Špance, Grke...

"S obzirom na izuzetno napornu sezonu koju su imali svi igrači, mislim da će Svjetsko prvenstvo biti odlično. U punom su ritmu. To ukazuje i niz pripremnih utakmica i turnira. Gledao sam neke susrete na Akropolis kupu i uživao. Izgledale su kao finale. Samo to takmičenje je pružilo vrhunsku košarku, pa se onda pitam šta nas čeka u Kini. Nadam se samo da neke stvari na koje se ne može uticati neće pokvariti nečije planove i opšti utisak", istakao je u razgovoru za "Nezavisne" Samir Avdić.

NN: Na koje konkretno stvari mislite?

AVDIĆ: Ono što svakog sportistu brine svakako su povrede. Nažalost, vidim da se gotovo sve reprezentacije učesnice Mundobasketa manje ili više susreću s ovim problemom. Posljedica je to, naravno, i napornih sezona, nakon kojih su igrači u odličnom ritmu, ali su isto tako i podložniji povredama. I oni su živa bića i normalno je da svi napori negdje moraju da se odraze i da se plati cijena.

NN: Kako prognozirate rasplet na turniru u Kini?

AVDIĆ: Mislim da će kolo voditi evropske reprezentacije, čak i u odnosu na Amerikance, koji takođe imaju problema s otkazima. Nisam imao priliku gledati pripremne utakmice Amerikanaca, ali sam gledao mnoge evropske i ono što sam vidio zaista je obećavajuće.

NN: Kako komentarišete reprezentaciju Srbije?

AVDIĆ: Ja sam uvijek fokusiran na region i zaista mi je drago što će ex-Yu košarka imati svoja dva predstavnika u Kini - Srbiju i Crnu Goru. Srbija ima problema s otkazima nekih igrača, ali iako ne želim niti promil umanjiti učinak i kvalitet ostatka tima, "orlovima" fantastični Jokić daje jednu dimenziju više. Neću reći ništa novo rečenicom da su favoriti za osvajanje medalje. Naravno, sport je nepredvidiv, ništa nije zagarantovano, ali Srbija je definitivno ekipa koja ima i glavu i rep. Pritom, kada na klupi imate trenera kao što je Aleksandar Đorđević sve dobija jednu dodatnu snagu. On je stvorio nešto što svakoj reprezentaciji koja juriša na medalje treba, uz naravno neminovan kvalitet.

NN: Šta je konkretno Đorđević donio timu Srbije?

AVDIĆ: Sale je prije svega postigao jednu izvrsnu hemiju između njega i igrača, koja se osjeti i iz ugla gledaoca. Oni tu hemiju pokazuju na terenu. Ima autoritet, poštovanje, igrači ga razumiju i u košarkaškom i u svakom drugom segmentu.

NN: Ko su Vaši favoriti?

AVDIĆ: Moje simpatije generalno su uvijek uz reprezentacije regiona. Srbija i Crna Gora, koju nisam puno pratio u pripremama, su sada tu i želim im uspjeh. Žao mi je što iz regiona nema više ekipa. Izdvojio bih još Španiju i Tursku.

NN: Među favorite se ubrajaju i Grci?

AVDIĆ: Heleni su u košarci uvijek dobri i uvijek neugodni. I ne samo oni, nego i Italijani, iako Grcima dajem neku prednost u odnosu na Italiju. I Heleni su imali problema s odustajanjima, ali nema sumnje da će na Mundobasketu biti među ekipama koje se nešto pitaju. Mislim da ćemo ih na kraju vidjeti među prvih osam ekipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije