Košarka

Selektor bh. košarkša: Ne spremamo se za igru, već za pobjedu

Selektor bh. košarkša: Ne spremamo se za igru, već za pobjedu
Foto: N.N. | Selektor bh. košarkša: Ne spremamo se za igru, već za pobjedu

Letonija i Grčka možda jesu favoriti, ali mi se ne spremamo da igramo utakmice već da ih pobijedimo, to je naš stav.

Poručio je ovo juče uoči početka kvalifikacija za Evrobasket 2021. godine selektor muške košarkaške reprezentacije BiH, Vedran Bosnić. 

Reprezentacija BiH juče se kompletirala, tako da je Bosnić na raspolaganju imao sve pozvane igrače. Istakao je da je atmofera u timu sjajna, te da nema puno vremena za pripreme. Bh. košarkaši će danas odraditi trening, a već u srijedu putuju za Rigu gdje u petak igraju utakmicu. U subotu se vraćaju u Tuzlu gdje će boraviti do utakmice protiv Grčke koja se igra u ponedjeljak. 

"Atmosfera je dobra, nema povreda, malo sam se pribojavao Kup utakmica, da se ne desi da ostanemo bez nekoga, ali na sreću sve dobro", naglasio je Bosnić.

BiH će u ovaj dvomeč ući oslabljena neigranjem Nemanje Gordića i Ajdina Penave. 

"Gordić i Penava su bili voljni da igraju. Penavin klub igra Evroligu, a Gordić je imao veliku želju da se vrati, no desila se povreda. Puno bi nam značio, ali će vjerovatno doći u Tuzlu da da podšku", rekao je Bosnić i dodao:

"Veoma je važno da svi budemo na nivou i onda imamo šansu da sve pobijedimo. Nema puno vremena za treninge, ali nema ni i za njih. da se borimo i da ih pobijedimo. Letonija je dobra reprezentacija sa novim selektorom, ali je i njima to prva utakmica. Moramo biti spremni za sve. Najvažnije je da igramo timski i da damo maksimum, te da napravimo sve da otežamo Latvijcima prenos lopte i tranziciju".

Kapiten bh. košarkaška Miralem Halilović je istakao da ga raduje okupljanje reprezentacije, te da je ovo najbolje što imamo u ovom trenutku.

"Mogu reći da je odlična stvar da su svi koji su zdravi tu, ovo je najbolje što imamo u ovom trenutku. Većina igrača zna sistem rada trenera Bosnića, već smo drugi ili treći put s njim. Mislim da uz dobar stav u obje utakmice možemo ići na dvije pobjede. Letonija ima sistem, a što se tiče Grčke, dosta se poznaju jer ih ima iz istih ekipa", rekao je košarkaš francuskog Orleana.

Direktor "zmajeva" Samir Avdić, poručio je da mu je čast i obaveza raditi na usluzi košarkaške reprezentacije BiH.

"Po samom imenovanju  krenuli smo u registraciju igrača iz omladinskih kategorija. Klubovi su ti koji trebaju da nam daju informacije. Ne možemo ništa preko noći, treba nam vremena. BiH raspolaže sa igračima koji su mnogo talentovani, ali su oni i na meti drugih država tako da moramo voditi računa o sportskoj diplomaciji, pa se nadam da ćemo u tome uspjeti", izjavio je Avdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije