Košarka

Široki pozvan u ABA 2 društvo

Široki pozvan u ABA 2 društvo
Foto: N.N. | Široki pozvan u ABA 2 društvo

Košarkaši Širokog dobili su besplatnu vajld kartu za učešće u novoj sezoni ABA lige 2, te će se tako pridružiti Borcu i Sparsima koji će takođe predstavljati BiH u regionalnom takmičenju.

 Na sjednici Skupštine ABA lige donesena je odluka i o promjeni takmičenja u elitnoj ABA ligi.

Skupština ABA lige odlučila je da pozivnice za dodatna dva mjesta u ABA ligi 2 budu besplatne, a one su dodijeljene Širokom i Zlatiboru, čime je završen popis svih učesnika ABA lige 2 u sezoni 2021/22. Na osnovu rezultata u domaćim prvenstvima i uzimajući u obzir rezultate u prošloj sezoni, pravo učešća steklo je 14 ekipa, a to su uz Široki i Zlatibor: Borac Banjaluka, Gorica, Lovćen 1947, Helios, Mladost Maxbet, MZT Skopje, Pelister, Podgorica, Rogaška, Spars, Sutjeska i Vojvodina.

"To su sjajne vijesti za naš klub i smatramo da smo zaslužili to mjesto i stoga se ovom prilikom zahvaljujemo vodstvu ABA lige. Nadamo se da ćemo uz naše vjerne navijače dostojno predstavljati naš klub, grad, kao i cijelu BiH", saopštio je klub sa "Pecare".

Na sjednici Skupštine održane u utorak putem aplikacije Zoom donesen je još niz odluka i zaključaka, a najvažnije je da će biti promijenjen sistem takmičenja u ABA ligi, koja će se igrati u skladu s pravilima FIBA. U skladu s novim sistemom takmičenja u ABA ligi šest najbolje plasiranih ekipa sezone 2021/22. osiguraće mjesta za doigravanje. Dvije najbolje plasirane ekipe regularne sezone plasiraće se direktno u polufinale, dok će se preostala četiri učesnika doigravanja boriti za plasman u polufinale. Susreti za polufinale igraće se po sistemu 3-6, 4-5, a slaviće ona ekipa koja prva ostvari dvije pobjede. Kao što je do sada bio slučaj, polufinale će se igrati na seriju od dvije pobjede, a finale u pet serija, odnosno na tri pobjede.

Takođe, ABA liga j.t.d. Skupština je odlučila usvojiti zahtjev košarkaških saveza Crne Gore, Srbije i Slovenije da pomjeri 9. kolo ABA lige, kako bi reprezentacije imale više vremena da se pripreme za obaveze u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. Podsjetimo, početak elitne ABA lige zakazan je za 24. septembar, kada je na programu prvo kolu u kojem se sastaju: Mornar - Cibona, Crvena zvezda - Split, Igokea - Borac, Cedevita Olimpija - Krka, Mega - SC Derbi, Budućnost - FMP i Zadar - Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije