Košarka

Sloboda u ABA ligi 2: Regionalna košarka vraća se u "Mejdan"

Sloboda u ABA ligi 2: Regionalna košarka vraća se u "Mejdan"
Foto: N.N. | Sloboda u ABA ligi 2: Regionalna košarka vraća se u "Mejdan"

Nakon više od petnaest godina u Tuzlu i dvoranu "Mejdan" vraća se regionalna košarka. Iz Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda "Nezavisnim" je potvrđeno da će Sloboda u narednoj sezoni biti učesnik ABA lige 2, tako da će BiH imati čak tri predstavnika u ovom takmičenju (kroz bh. ligu to su osigurali Široki i Spars).

Preostalo 12. mjesto koje je ostalo upražnjeno fuzijom Cedevite i Olimpije, koja je trebalo da bude učesnik, prvo je bilo namijenjeno za Zrinjski, koji nije prihvatio učešće, a onda je rukovodstvo lige pozivnicu uputilo na adresu Slobode.

"Zvanično smo dobili pozivnicu za nastup u ABA ligi 2. Ovo je veliki podstrek za nas i to u vrijeme slavljenja 100 godina Radničkog sportskog društva Sloboda i OKK Sloboda, koji je najvažniji član. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su nam pomogli i prepoznali našu priču, prije svega čelništvu ABA lige, brojnim ljudima s naših prostora. Takođe, moram spomenuti i Igora Dodika, koji je uradio veliki posao", kaže predsjednik tuzlanskog ponosa Aid Berbić.

Naš sagovornik naglašava da je ovo velika stvar za Tuzlu i cijeli kanton, kao i da su već obavljeni razgovori s lokalnom zajednicom, koja će im izaći u susret.

"Ovo je stepenica gore i sigurno je da je gradu trebao jedan ovakav iskorak. Košarka je sport broj jedan u gradu i svima je želja da napravimo nešto kvalitetno što će trajati kontinuirano", ističe Berbić i dodaje:

"'Mejdan' i Tuzla, koja je dala mnogo toga košarci, veliki broj reprezentativaca, zaslužuju ABA ligu. Tradicija je na našoj strani i drago mi je da su to ljudi prepoznali i dali mogućnost da se ponovo predstavimo regionu."

Prvi čovjek Slobode najavio je i sklapanje igračke križaljke za narednu sezonu u kojoj će Tuzlaci igrati na dva fronta. To će zahtijevati mnogo širi i kvalitetniji roster, iako je najavljeno da će priliku dobijati i mlađi igrači, s kojima će biti potpisivani ugovori na duži period.

Dok se još čeka zvanična potvrda ABA lige, jasno je da će u narednoj sezoni ABA lige 2 igrati sljedeći klubovi: Široki, Spars, Sloboda, Borac Čačak, Dinamic, Novi Pazar, Rogaška, Helios, Sutjeska, Lovćen, Split i MZT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije