Košarka

Šok za Real i Evropu: Hezonja izabrao ljutog rivala

Šok za Real i Evropu: Hezonja izabrao ljutog rivala
Foto: Tanjug/ Shutterstock.com/Obatala-photograph, arhivay | Šok za Real i Evropu: Hezonja izabrao ljutog rivala

Hrvatski košarkaš Mario Hezonja napravio je neočekivan izbor novog kluba a ovaj transfer digao je veliku prašinu u evropskoj košarci. Krilni košarkaš je odlučio da prihvati ponudu Realovog najvećeg rivala – Barselone.

Kako prenosi španska "Marka", Hrvat je sa Kataloncima dogovorio četvorogodišnju saradnju vrijednu tri miliona evra po sezoni.

Hezonja se vraća u Blaugranu gdje je igrao još kao tinejdžer od 2012. do 2015. godine prije nego što se okušao u NBA ligi.

Hrvat će u Barsi postati jedan od najplaćenijih igrača Evrope pored Šejna Larkina, Kendrika Nana i Majka Džejmsa koji je produžio ugovor sa Monakom.

On je od Katalonaca dobio znatno veći ugovor od onog koji je imao u Realu, mada su mu Madriđani ponudili povećanje plate za produžetak saradnje.

Nakon osvajanja titule Hezonja je svojom izjavom nagovijestio ostanak u Realu, ali je očigledno Barsina ponuda bila previše dobra da bi je odbio.

U međuvremenu je imao ponudu Panatinaikosa 2,5 miliona po sezoni za trogodišnji ugovor, a o eventualnoj saradnji se raspitivao i beogradski Partizan.

Hezonja je poslije odlaska iz Barse 2015. igrao u NBA ligi za Orlando, Njujork i Portland, da bi se u Evropu vratio u sezoni 2021/22 kad je igrao za Panatinaikos.

Prethodne dvije sezone bio član Reala sa kojim je osvojio titulu prvaka Španije ove sezone i prvaka Evrope prošle.

Vijest o dolasku Hezonje stigla je nepun sat nakon što je Barselona potvrdila imenovanje i novog trenera a to je Đoan Penjaroja koji je sa Kataloncima dogovorio dvogodišnju saradnju.

Barselona ove godine nije uspjela da napravi neki veći iskorak, iako je imala ekipu za najviše domete. U Evroligi su eliminisani u Top 8 fazi takmičenja kada su peti meč izgubili od Olimpijakosa pred svojim navijačima i uplakani napustili Blaugranu.

Potom su u španskoj ACB ligi ubjedljivo poraženi od Real Madrida u polufinalu i ostali bez uspjeha u nacionalnom takmičenju, a nakon svega je Rodžer Grimau dobio otkaz. Spekulisalo se da bi Dimitris Itudis mogao da ga zamijeni, ali su se čelnici Barselone odlučili za Penjaroju koji je pažnju privukao kao trener Valensije, a prošle sezone i Baskonije pa je na startu ove sezone dobio otkaz i zamijenio ga je Duško Ivanović.

Od tada nije imao posao, a sada će preuzeti Barselonu čija “užarena” klupa čeka svog spasioca i videćemo da li će Penjaroja naredne sezone uspjeti da uradi više od Grimaua.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije