Košarka

Specijalna olimpijada u košarci: Od pobjede važnije prijateljstvo

Specijalna olimpijada u košarci: Od pobjede važnije prijateljstvo
Foto: Anadolija | Specijalna olimpijada u košarci: Od pobjede važnije prijateljstvo

TUZLA - Došli smo da se družimo sa drugarima iz raznih krajeva, a od pobjede je svakako važnije stečeno prijateljstvo, rekli su u petak učesnici Specijalne olimpijade u košarci, koja je održana u Tuzli.

Učestvovalo je 180 osoba s invaliditetom iz 15 klubova iz 10 gradova u BiH. Podršku osobama s invaliditetom dala je i naša najbolja košarkašica Razija Mujanović.

Admir Aščerić, jedan od učesnik Olimpijade, aktivan je u nekoliko sportskih aktivnosti i kaže da je sport bitan dio njegovog života.

"Od takmičenja očekujem druženje. Neka najbolji pobijedi", kazao je Admir. Olimpijada u Tuzli ugostila je i učesnike iz regije. U dvorani "Mejdan" su odjekivali smijeh, muzika i igra sa košarkaškom loptom.

"Došli smo da se družimo. Baš mi je drago da smo se skupili. Ovdje sam kratko pa se spremam da igram tenis", rekao je Živica Avramov, učesnik Olimpijade iz Srbije.

Sport je veoma bitan za svakog čovjeka kako zdravog, tako i za osobe s invaliditetom jer na taj način pokušavaju prebroditi probleme koji ih prate.

"Oni se pronađu u tom sportu i olakšaju sebi budućnost. Rad s njima je specifičan, mora im se prići sa daleko više pažnje i emocija, ali ta djeca znaju to da vrate", rekao je Boro Đaković, trener košarke.

Specijalna olimpijada je prilika da osobe sa invaliditetom pokažu da jesu aktivan učesnik u životu bh. društva i sporta.

"Ono što pokušavamo kroz svakodnevni trenažni proces u radu s osobama sa poteškoćama jeste doprinijeti njihovom uključivanju u društvene tokove, kao i poboljšati njihove fizičko-motoričke sposobnosti", pojasnila je Kada Delić, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH.

Košarkašica Razija Mujanović je kazala da je bitno baviti se sportom jer tako djeca sama sebe izgrađuju.

"Nije dovoljno da neko napravi velike rezultate i uspije, nego se kroz sport čovjek izgradi kao ličnost. Drago mi je da se ova Specijalna olimpijada održava ovdje kod nas u Tuzli i ja dajem veliku podršku", rekla je Razija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije