Košarka

Srpskim sportistima ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Srpskim sportistima ponovo zabranjen ulazak na Kosovo
Foto: Tanjug/Arhiva | Srpskim sportistima ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

BEOGRAD - Kosovska policija zabranila je ulazak na Kosovo i Metohiju članovima Košarkaškog kluba "Ras" iz Novog Pazara, koji je trebalo da igraju u Sjevernoj Mitrovici.

Pionirima i kadetima Košarkaškog kluba "Ras" zabranjenje prelazak na administrativnom prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka, prenosi portal "Kosovo onlajn".

Dječaci iz Novog Pazara trebalo je da odigraju utakmice protiv svojih vršnjaka iz "Trepče" i "Poletarca".

U mitrovačku novoizgrađenu halu nisu doputovali ni dječaci iz Košarkaškog kluba "Novi Pazar", iako je bilo predviđeno da u okviru trećeg kola Međuregionalne lige Srbije odigraju meč protiv domaće "Trepče", prenosi Radio-televizija Srbije.

Nakon vijesti da o vraćanju ekipe "Rasa", odlučili su da ne kreću prema sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jer im je, kako su naveli za "Kosovo onlajn", poručeno da im neće biti dozvoljen prolazak na Kosovo i Metohiju.

Trener Košarkaškog kluba "Poletarac" iz Sjeverne Mitrovice Saša Trpković rekao je da je neshvatljivo da se djeci zabrani da se bave sportom, nadmeću i druže.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju očekuju da međunarodne sportske asocijacije reaguju da bi primorale Prištinu da pod prijetnjom kazne odustane od ovakvog ponašanja.

Kancelarija smatra da je zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju dječacima iz novopazarskog košarkaškog kluba "Ras" još jedna "potvrda sada već otvorenog šovinističkog odnosa Prištine prema svemu što ima bilo kakve veze sa Srbima i Srbijom".

U saopštenju je istaknuto da način na koji se Priština danas odnosi prema Srbima razbija sve mitove o tome da su Albanci tradicionalne žrtve, a Srbi ugnjetači na Kosovu i Metohiji, te da je jasno da iza zabrane Srbima sa Kosova da se takmiče stoji podla namjera da budu izolovani, a Srbija i u juniorskom i omladinskom sportu istisnuta iz njene južne pokrajine.

Kancelarija ističe kako je nevjerovatno da "albanske političke strukture u Prištini ovakvu antidemokratsku i anticivilizacijsku praksu sprovode uz prećutno odobravanje dijela međunarodne zajednice".

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da svoj stav o tome iznese i EU, koja, kako navode, mora prestati da toleriše sistematsko obespravljivanje čitavog jednog naroda u srcu Evrope.

Vlasti u Prištini i ranije su sprečavale sportiste iz centralne Srbije da igraju utakmice na Kosovu i Metohiji. Među njima bila je i zabranama fudbalerima "Crvene zvezde" da sa "Trepčom" odigraju utakmicu šesnaestine finala Kupa Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije