Košarka

Sve o meču Partizan - Panatinaikos

Sve o meču Partizan - Panatinaikos
Foto: Dazn | Sve o meču Partizan - Panatinaikos

​Košarkaše Partizana poslije oporavka protiv Čačana očekuju novi izazovi u Evroligi, prvo protiv Panatinaikosa. Utakmica sa Atinjanima bi mogla da bude prekretnica u nekom bliskom periodu "Crno-belih".

Duel protiv Borca iskazao je pun napadački potencijal kluba, ali ruku na srce treba reći da protivnik u ovom momentu nije bio dostojan. Ono što je za beogradski klub bitnije jeste "sačuvati" domaći teren kada god se igraju utakmice sa ekipama koje će biti direktni rivali u borbi za plej-of.

Doduše, PAO je u ovom momentu jedan od timova sa najboljom formom i tim koji pretenduje na prve četiri pozicije, pa su na papiru favoriti u velikom broju mečeva.

Kada se igra i ko prenosi meč?

Meč Partizan - Panatinaikos igra se u "Štark Areni" sa početkom od 20:45 sati. Direktan prenos možete pogledati na TV Sport klub 1.

Ko sudi?

Glavni sudije na utakmici biće Turčin, Emin Mogulkoč, koji je vrlo često bio taličan. Njemu će pomagati Letonac Oleg Latiševs i Španac Đordi Aliaga.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Osim pomenutog duela protiv Borca (101:56) "Crno-beli" ne pamte po dobrom prethodni period. Tijesni porazi od Anadolu Efesa i Bajerna na evroligaškim gostovanjima, porazi u završnicama i od Cedevita Olimpije i Igokee u ABA ligi presječeni su trijumfom protiv berlinske Albe u posljednjem domaćem susretu u elitnom takmičenju.

Tim se još uvijek pronalazi, vrlo često do izražaja dođe pun potencijal, međutim oscilacije su presudno uticale da se neki dobijeni dueli izgube. I dalje moraju da se "isprave" iste stvari o kojima svi govore od početka sezone - skok igra i defanziva. U momentu kada se to dogodi vjerovatno će i rezultati će u završnicama prevagnuti na stranu Partizana.

"Crno-beli" imaju skor 4-6 uoči utakmice, ali raduje činjenica da je samo Barselona pobijedila u "Areni" i da su nakon toga tri protivnika iz Beograda odlazila pognute glave.

Već smo istakli da je Panatinaikos jedan od timova u najboljoj formi u Evroligi. Računajući i domaće prvenstvo vezali su osam slavlja (pola od toga u evropskoj konkurenciji) i trenutno su u samom vrhu oba takmičenja.

U desetoj rundi Valensiju su pobijedili 90:73, a posljednji poraz doživeli još trećeg novembra od Barselone. Djeluje da je tim Ergina Atamana kliknuo i sa pravom trenutno drži četvrtu poziciju sa učinkom 6-4.

Kakav je odnos u međusobnim duelima?

U zvaničnim mečevima dvije ekipe su prošle sezone igrale poslije dvanaest godina pauze i u oba duela Partizan je pobijedio. Prvo u Atini 91:89 uz 29 poena Kevina Pantera i 15 uz 11 skokova Matijasa Lesora, koji će sada biti na suprotnoj strani, a zatim i u Beogradu u aprilu 83:81 kada je Dante Eksum ubacio 18.

Prethodno su u 21. vijeku dvije ekipe igrale još trinaest puta uz skor 9-4 u korist Panatinaikosa (dakle ukupno 9-6). Posljednji meč u Beogradu prije onog u prošloj takmičarskoj godini Atinjani su dobili te čuvene 2010. godine kada je bilo 82:66.

Kakvo je zdravstveno stanje?

Kevin Panter i Aleksa Avramović su se priključili ostatku ekipe i trenirali, ali nije poznato da li će i u kojoj mjeri igrati. Postoji mogućnost da se obojica nađu u timu, dok će Uroš Trifunović sigurno biti van stroja.

Sa druge strane nema odranije povrijeđenih Huanča Ernangomeza i još jednog bivšeg igrača "Crno-belih" Joanisa Papapetrua.

Šta kažu kladionice?

Pravog favorita u ovom duelu nema. Domaćin ima publiku i ekipu koja se uigrava, gosti trenutni kvalitet i formu. Ovo prvo je prevagnulo, pa Mozzart na "kec" daje kvotu 1.80, dok se "dvojka" vrijednuje sa 2.55.

Riječi trenera:

Željko Obradović:

"Panatinaikos za mene uvek specijalna utakmica kad igramo protiv njih, a razlozi su poznati. Ekipa koja ima najveće moguće ambicije, napravili su takav roster i svi ljudi iz kluba, počev od trenera, pričaju da su im ambicije najmanje fajnal-for. Tako da smo svesni protiv koga igramo."

Žoc je još dodao:

"Kvalitetna su ekipa, imali su sitnih problema početkom sezone, sad igraju veoma dobro, pametno, kontrolišu igru i moraćemo da odigramo mnogo dobru utakmicu, ako želimo da imamo pozitivan rezultat.

Ergin Ataman:

"Partizan je jako dobar tim sa odličnim trenerom kao što je Željko Obradović, ali za sada izgleda da imaju problema, posebno u poslednjih nekoliko utakmica. Znamo da im je nedostajao Kevin Panter, važan igrač koji će igrati protiv nas. Biće to teška utakmica, nadam se da nećemo imati povrede pre utakmice."

Turčin je nastavio:

"Ovo je veliki izazov za naš klub, jer Obradović ima dugu istoriju sa Panatinaikosom u Evroligi. Dok sam u Turskoj vodio Galatasaraj i Efes vodio sam protiv Obradovića, koji je bio na klupi Fenerbahčea. Sada sam ja u Panatinaikosu, a on u Partizanu. Daćemo sve od sebe. Treneri su veoma važni, ali igrači dobijaju ili gube mečeve", prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije