Košarka

Tijesan poraz Zvezde na startu Evrolige

Tijesan poraz Zvezde na startu Evrolige
Foto: Ilustracija | Tijesan poraz Zvezde na startu Evrolige

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na startu nove sezone u Evroligi, u dramatičnoj utakmici protiv Žalgirisa u Kaunasu – 78:76.

’Crveno-bijeli’ su odigrali veoma hrabro protiv litvanskog šampiona, ali im je u završnici falilo malo iskustva, sreće, ali i više raspoloženih igrača.

Šut za pobjedu nakon nekoliko hrabrih napada imao je Tejlor Ročesti, koji je odlučio da sam završi posljednji napad, ali nije bio precizan i Žalgiris je slavio pred više od 14.000 gledalaca.

Gotovo čitav duel protekao je u "rezultatskoj klackalici", pa ni fenomenalne partije Pera Antića i Milka Bjelice nisu bile dovoljne za trijumf "nove" Zvezde. 

Utakmica u Kaunasu počela je velikom borbom na obje strane – Zvezda je igrala sjajno u odbrani, ali nije uspijevala da to kruniše ispod protivničkog obruča. Povukli su dvojica najiskusnijih, Milko Bjelica i Pero Antić, dok je na drugoj strani obično poentirao Dejvis. 

U prvoj četvrtini viđeno je samo 28 poena, da bi u drugoj obje ekipe bile mnogo raspoloženije u napadu. Džejms Feldin se probudio u redovima ’crveno-bijelih’, ali je ponovo Bjelica imao glavnu riječ pod košem, dok je kod Žalgirisa nekoliko napada lijepo riješio Vasa Micić. 

Bilo je očigledno da novajlijama aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona fali iskustva u Evroligi, ali i pored toga srpski tim držao priključak.

Potpuno druga slika viđena je u nastavku – Zvezda je dodatno zategla odbranu, igrala pametno i nije trošila napade, pa i promašaji nisu bili ishitreni. Opet je odgovornost preuzeo Bjelica, a ekipa je velikom borbenošću nadoknadila greške u napadu i preokrenula. 

U posljednjih 10 minuta izabranici Dušana Alimpijevića ušli su sa +4, ali je onda krenula serija rivala koju je pokrenuo Kevin Pengos. Mučio je protivničku odbranu, vezao sedam poena i domaćin je ekspresno došao do vođstva. 

Nisu se davali ’crveno-bijeli’, smanjili su na posjed minusa tri i po minuta prije kraja, ali kada god je trebalo da prelome, popuštala im je koncentracija. Ulanovas je tada uspješno završio dva uzastopna napada, Antić je sjajnom trojkom spustio na -1, kada je ponovo Pengos poentirao kada je trebalo. 

Srpski tim ostao je hrabar do kraja, Bjelica je nakon sjajne akcije postigao trojku, a onda je srpski tim imao sreće, pa je poslije izgubljene lopte i gledanja snimka Tejlor Ročesti imao posljednji napad. Ipak, na već opisan način je promašio i Zvezda je novu sezonu u Evroligi počela porazom. 

Spomenuti Bjelica i Antić su bili najbolji – Milko je postigao 18 poena i imao 2 skoka, dok je Pero dodao poen manje (3-5 za tri), uz 3 uhvaćene lopte. Ročesti je završio duel sa 10 poena i 7 asistencija, a Džejms Feldin je postigao 8. 

S druge strane, najefikasniji je bio Jankunas sa 15 poena, ali je definitivno heroj trijumfa bio Pengos koji je postigao 14 poena i upisao 3 asistencije, uz važnu rolu u posljednjoj četvrtini. Njih su pratili Ulanovas sa 11 i Dejvis i Vajt sa po 10 poena. 

U sljedećem kolu Zvezda dočekuje Barselonu sljedećeg petka, dok Žalgiris istog dana gostuje Himkiju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije