Košarka

Tri bh. kluba love ABA ligu

Tri bh. kluba love ABA ligu
Foto: N.N. | Tri bh. kluba love ABA ligu

Treća sezona ABA lige 2, drugo po jačini takmičenje u regionu, startuje danas. I ove sezone učešće će uzeti 12 ekipa, a BiH će ovaj put imati čak tri predstavnika. Pravo nastupa su stekli Široki, Spars (kroz prvenstvo BiH) i tuzlanska Sloboda, koja je na kraju dobila specijalnu pozivnicu.

U regularnom dijelu biće odigrana 22 kola, nakon kojih će četiri ekipe izboriti plasman u plej-of, u kojem će se boriti za titulu i direktan plasman u elitnu ABA ligu, dok će finalist plej-ofa imati priliku da kroz doigravanje izbori plasman u viši rang.  Osvajanjem titule prvaka BiH Široki se nakon višegodišnje pauze vraća na regionalnu scenu. Na premijeri Širokobriježane čeka gostovanje kod ekipe Heliosa.

"Uvijek je bitna prva utakmica, tako da od svojih igrača očekujem da ostave što bolji dojam protiv Heliosa. Dobro smo radili i pripremili se, te se nadam da ćemo to pokazati protiv Heliosa, kojeg poštujemo kao protivnika. Vidjećemo hoće li nam to biti dovoljno za pobjedu", poručio je trener bh. šampiona Krunoslav Krajnović.

Spars se prošle sezone sjajno predstavio u ovom takmičenju. Osvojili su drugo mjesto u regularnom dijelu, a na kraju su poraženi u polufinalu od ekipe MZT-a. Uzimajući u obzir roster i pripremni period, nema sumnje da će Sarajlije i ove sezone igrati značajnu ulogu u ligi. U prvom kolu Spars će na svom terenu ugostiti ekipu Rogoške.

Sa velikim nestrpljenjem početak lige se čeka u Tuzli, koja će nakon dugog niza godina ponovo gledati regionalnu košarku. Čelnici ABA lige su prepoznali rad i trud Tuzlaka u posljednje vrijeme i uputili im pozivnicu za učešće u novoj sezoni, što su u Slobodi objeručke prihvatili. Izabranike Josipa Pandže, koji će na raspolaganju imati jedan sasvim novi tim, u četvrtak čeka težak ispit u Skoplju protiv MZT-a.

"Iza nas je 45 dana priprema i počinje ono što svi sa nestrpljenjem iščekujemo. Mislim da smo fizički na dobrom nivou, što nam je jako bitno. Idemo u Skoplje rasterećeno, protiv ekipe koja je jedan od favorita za vraćanje u ABA 1 ligu i ona je sigurno favorit. Međutim, idemo sa nekim svojim šansama i nadama da možemo u jednoj energičnoj, hrabroj i čvrstoj igri da budemo konkurentni iz minute u minutu i da pokušamo domaćina učiniti što nervoznijim, te tako tražiti svoju šansu", rekao je Pandža.

Parovi 1. kola, srijeda: Borac - Lovćen (17), Spars - Rogoška (18), Split - Dynamic (19), Helios - Široki (19), četvrtak: Sutjeska - Novi Pazar (17), MZT - Sloboda (19).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije