Košarka

Trofej Eurobasketa stigao u Sarajevo

Trofej Eurobasketa stigao u Sarajevo
Foto: KS BiH | Trofej Eurobasketa stigao u Sarajevo

Originalni FIBA Eurobasket trofej, namijenjen košarkaškom prvaku Evrope, stigao je u Sarajevo.

Pehar je danas bio izložen u hotelu Hills na Ilidži tokom održavanja velikog finala Sportskih igara mladih, a sutra u Sarajevo siti centru na Marijin Dvoru.

Svi zainteresovani moći će da se fotografišu sa trofejom, a pehar će pratiti promotivni tim i zvanična maskota Eurobasketa 2022, pod nazivom Bounce.

Pehar nosi ime Nikolaia Semashka, koji je bio predsjednik FIBA Europe i potpredsjednik FIBA World. Ova nova (treća) verzija trofeja predstavljena je u novembru 2016. godine. Prva reprezentacija koja ga je osvojila bila je Slovenija na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine.

Sam trofej zadržao je isti oblik i dimenzije kao prethodni, koji je posljednji put podigla selekcija Španije 2015. godine, ali je nova varijanta uslijedila kao svojevrstan “upgrade” cijele serije trofeja koji se dodjeljuju i ostalim kontinentalnim šampionima.

Cijela „Turneja trofeja“ počeo je u martu. Prva stanica je bila Bugarska (Botevgrad). Trofej će biti gost 24 zemlje učesnice Evropskog prvenstva 2022, a posljednja stanica je Minhen 29. avgusta.

Na predstojećem EP učestvuje i reprezentacija Bosne i Hercegovine, pa je zato BiH dobila priliku da ugosti trofej Eurobasketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije