Košarka

U Beogradu otkriven spomenik utemeljivačima srpske košarke

U Beogradu otkriven spomenik utemeljivačima srpske košarke
Foto: Tanjug/AP | U Beogradu otkriven spomenik utemeljivačima srpske košarke

Spomenik u čast reprezentativcima koji su igrali na prvom Svjetskom prvenstvu 1950. godine u Buenos Ajresu i utemeljili srpsku i jugoslovensku košarku, svečano je otkriven danas na Malom Kalemegdanu u Beogradu, između košarkaških terena "Partizana" i "Crvene zvezde".

U znak srpsko-francuskog prijateljstva i čast tima koji je tada vodio Francuz Anri Hel, spomenik su otkrili zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić i predsjednici košarkaških saveza Srbije i Francuske Predrag Danilović i Žan-Pjer Sijuta.

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan zbog činjenice da je Beograd dobio spomenik košarci, prenose beogradski mediji.

Podsjetivši na činjenicu da je Francuz vodio reprezentaciju davne 1950. godine, Danilović je izrazio zadovoljstvo što je spomenik na pravi način obilježio prijateljstvo dva naroda i dva saveza.

Predsjednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Sijuta naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju.

"Kada sam bio dijete imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretpostavim da ću prisustvovati ovakvom činu u zemlji koja je iznjedrila toliko asova", rekao je Sijuta.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio se košarkašici Nataši Kovačević kao inicijatoru podizanja spomenika, poručivši da je košarka sport koji je zaslužio da mu Srbija podigne spomenik.

On je naveo da je zbog spomenika srušena ograda i barijera koja je razdvajala terene "vječitih rivala" i da je to pravi potez. 

"To nije mala stvar u Srbiji. To je naša nova zajednička pobeda", naveo je Vesić.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i francuski ambasador u Beogradu Federik Mondoloni, predstavnici FIBA Evrope i dva najveća srpska kluba, selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević, košarkašica Nataša Kovačević i drugi košarkaški asovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije