Košarka

Vujošević u problemima

Vujošević u problemima
Foto: Anadolija | Vujošević u problemima

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević kao nikada do sada susreo se sa problemima uoči priprema za kvalifikacione duele za Mundobasket 2019. godine protiv Francuske (29. juni) i Belgije (2.juli).

Kritikujući FIBA i sistem takmičenja kao i njen kalendar zbog kojeg ne može računati na najbolji tim, prije svega na Jusufa Nurkića, Vujošević je otkrio da je za ovaj prozor kvalifikacija zbog povrede otpao jedan od ključnih igrača bh. tima, Andrija Stipanović.

"Čini se da smo u težoj situaciji nego u kojoj smo se našli prošle godine posle svih onih otkaza, kada su samo ovi klinci ostali i ostvarili uspeh plasmanom u sledeći krug. FIBA je davno izgubila bitke sa NBA-om, pa i Evroligom, ali se uporno ponaša kao da su to njene teritorije i termini. Mi trebamo da igramo 29. juna utakmicu protiv Francuza, a 24. juna se u Francuskoj završava prvenstvo (igra Kikanović). Takmičenje u Nemačkoj nije završeno, što znači da Gegić ne može da dođe još tri dana. Neki su davno završili takmičenja i ispali iz forme, a ima igrača koji su završili takmičenja pre nekoliko dana kojima treba dati odmor, da bi to bilo koliko toliko moguće da se radi", kaže Vujošević. 

Kašnjenja su zbog odlaska u Ameriku ranije najavili Džanan Musa i Nikola Lončar, dok zbog ranije preuzetih obaveza u Americi u ekipi neće biti Ajdin Penava, za koga je bh. selektor istakao da je on u ovom trenutku trebao izabrati reprezentaciju.

Dule nije toliko stigao da priča o predstojećim utakmicama s obzirom da raspolaže mali fondom igrača, jer su mu kašnjenja najavili Nemanja Gordić (preumorenost), Milan Milošević (povreda), Sani Čampara, Amar Gegić, Elmedin Kikanović i Amar Alibegović.

"Dok sam ja na ovom mestu boriću se da reprezentacija BiH pobeđuje. I od ovoga nepravimo alibi, pokušaćemo da nadoknadimo izostanke povećanom požrtvovanošću i disciplinom. Objektivno najveća šansa da se palsiramo u naredni krug je da Rusija pobedi Belgiju u gostima. Tako stoji situacija", izjavio je Vujošević.

Zanimljivo je da pres konferenciji prisustvovao i najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić koji će zbog traženja novog NBA ugovora opravdano propustiti ovu akciju. On je istakao da je spreman u budućnosti nositi bh. dres, kao i da će se odazvati za sljedeće okupljanje.

"Nisam zadovoljan počasnim građanima BiH koji su počastvovani pozivom igranjem za reprezentaciju. Shvatam njihov umor i druge obaveze, ali smatram da se mora imati tolerancije. Smatram da se košarka stavi ispred drugih stvari i pogodnosti i privilegija drugih, da se pokaže stepen požrtvovanosti da se igra za reprezentaciju. Iz ovoga izuzimam Nurkića za kojeg sam rekao da puno više očekujem. Napravio je gest, došao je u Beograd i pokazao spremnost da igra za reprezentaciju BiH. Njegova situacija je takva da nema ugovor, a ugovor koji treba da napravi je onaj životni, tako da nije razumno od njega da učestvuje u ovoj akciji", naglasio je Vujošević, te dodao:

"Bez obzira na jako loše organizovane termine takmičenja, opet smatram polazeći od sebe, da sam imao priliku možda da uđem u priču o transplataciji bubrega pre ovoga kruga takmičenja i ja sam između bubrega i košarke izabrao košarku. Ne znam koliko je to pametno posebno u ovom kontekstu i ne znam bi li to ponovo uradio#.

Već danas bh. košarkaši putuju u Opatiju gdje će 19. i 22. juna odigrati dvomeč protiv reprezentacije Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije