Košarka

Zlatan Prešić iz Sankt Peterburga za "Nezavisne": Bez panike i redova

Zlatan Prešić iz Sankt Peterburga za "Nezavisne": Bez panike i redova
Foto: N.N. | Zlatan Prešić iz Sankt Peterburga za "Nezavisne": Bez panike i redova

Panike nema, kao ni redova u prodavnicama, ljudi ne nose maske i rukavice, ali su od petka redukovane obaveze studentima, priča za "Nezavisne" iz Sankt Peterburga košarkaški trener Zlatan Prešić, koji je iz Doboja i već devetu godinu živi i radi u ovom ruskom gradu i trenira tim Gornjeg univerziteta.

On nam je istakao da trenutno nema nikakve panike te da sve potrebne namirnice mogu da se nađu u prodavnicama. Veliku pometnju u svijetu izazvala je pandemija virusa korona, a treba istaći da situacija u Rusiji nije dramatična jer ima nešto više od 1.500 zaraženih.

On je studente iz Republike Srpske koji studiraju u ovom gradu ugostio na treningu ekipe koju vodi, a potom im se na druženju koje je uslijedilo stavio na raspolaganje ukoliko im bude potrebna bilo kakva pomoć.

"Proradio je u meni roditeljski, očinski instinkt. Popričali smo, razmijenili brojeve telefona, rekao sam da obavijeste roditelje i da im stojim sto odsto na raspolaganju, za ne daj bože. Njih 14 i još dva moja nekadašnja igrača koji sada studiraju u Kirovu. Bili su u gostima kod mene na treningu Gornjeg univerziteta", kazao je Prešić.

Osim Dobojlije, Marka Đurića i Bojana Plakalovića, koji studiraju u Kirovu, akademska zvanja u Sankt Peterburgu na nekoliko univerziteta stiče četrnaest mladića i djevojaka iz Vlasenice, Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Prnjavora, Bijeljine, a oni studiraju arhitekturu, biohemiju, mašinstvo, slikarstvo...

Zbog pandemije virusa korona i njihovi studentski dani su nešto drugačiji nego do sada.

"Od petka se i ovdje na univerzitetima uvodi stroži režim, organizovana je interaktivna nastava. O broju studenata, njihovim bližim podacima upoznato je i Predstavništvo RS u Rusiji, tako da smo u kontaktu i sa njima. Trenutno su svi oni u svojim studentskim domovima", poručio je Prešić.

On s ponosom ističe da je u februaru delegacija Gornjeg univerziteta posjetila Banjaluku i tamošnji univerzitet, te dodaje da je prošlog novembra srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom boravka u Sankt Peterburgu posjetio i visokoškolsku ustanovu u kojoj radi kao košarkaški trener.

"Ja sam trener na jednom od vodećih tehničkih univerziteta Rusije, koji je prošlogodišnjim ocjenama izabran u pet najkvalitetnijih na svijetu. Ovdje studira i četvoro djece iz RS, iz Bijeljine", rekao je Prešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije