Košarka

"Zmajevi" i dalje čekaju selektora

"Zmajevi" i dalje čekaju selektora
"Zmajevi" i dalje čekaju selektora

Muška košarkaška reprezentacija BiH ni juče nije dobila selektora. Pokušaj imenovanja nasljednika Duška Ivanovića ovog puta zaustavile su kadrovske promjene, jer Upravni odbor nema legalitet, pa sjednica danas nije ni održana.

Iako su Vinko Batinić i Dalibor Miloš, novi članovi imenovani od strane Košarkaškog saveza Herceg Bosne, došli na sastanak u Sarajevo umjesto Mladena Alpaze i Mire Gugića, koji su podnijeli ostavke, njihov status ipak mora potvrditi Skupština krovne bh. košarkaške organizacije.

"Statut Košarkaškog saveza BiH podrazumijeva da članove Upravnog odbora bira, odnosno potvrđuje isključivo Skupština, čiju smo sjednicu zakazali 23. marta u Zenici. Na dnevnom redu, osim potvrđivanja imenovanja novih članova Upravnog odbora, te izbora predsjednika i dva potpredsjednika, naći će se i izbor generalnog sekretara i finansijski izvještaj", rekao je Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH u ostavci.

Potvrdio je da je njegova odluka da se povuče s funkcije definitivna, ali i da će novonastala situacija značajno uticati, odnosno dodatno odgoditi proceduru izbora selektora.

"Prije nego što bude održana sjednica Skupštine ne možemo očekivati ni imenovanje selektora. Koliko ćemo još čekati na izbor zavisiće prije svega od ekspeditivnosti novog rukovodstva Saveza, ali u skladu s mojim iskustvima mislim da u naredna dva mjeseca ništa značajnije po tom pitanju ne treba očekivati", tvrdi Mahmutović.

To praktično znači da bi sve moglo trajati i do juna, što bi značajno moglo ugroziti pripreme košarkaša, a samim tim i ishod kvalifikacija za Eurobasket koje počinju u septembru.

"Procedura je takva de se ne može uperiti prstom i reći hoćemo tog i taj će biti selektor. Treba sjesti, razgovarati sa svakim kandidatom pojedinačno, vidjeti njegove uslove, prezentovati mu sa druge strane šta mu se nudi. Tek poslije treba sve sumirati i donijeti odluku, što je u svakom slučaju jedan zahtjevan i postupak koji ne traje samo nekoliko dana", upozorava Mahmutović.

Jedino što je u ovom trenutku nije upitno je da su na listi kandidata aktuelni trener Igokee Dragan Bajić, strateg Cibone Damir Mulaomerović i Željko Lukajić, nekadašnji trener ekipe iz Aleksandrovca, koji je trenutno bez angažmana. U igri je bio i Aleksandar Džikić, trener Partizana, ali je otpao nakon što njegov klub nije bio spreman dozvoliti mu dvostruki angažman.

Bh. košarkaši put na Eurobasket pokušaće izboriti kroz Grupu C, gdje će im rivali biti selekcije Rusije i Švedske. Osim selektora, čelnici bh. košarke u narednom periodu moraće se pozabaviti i omladinskim selekcijama i odrediti za koja će sve takmičenja biti u stanju osigurati novčana sredstva.

1.200.000

KM pretpostavlja se da je potrebno osigurati za nesmetan nastup svih košarkaških selekcija BiH u ovoj godini

Bez kandidata

Osim što je pod znakom pitanja izbor selektora BiH, po svemu sudeći KS BiH neće lako dobiti ni generalnog sekretara, koji bi trebalo da naslijedi Haruna Mahmutovića. Manje od deset dana do sjednice Skupštine zvanična lista kandidata ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije