Košarka

"Zmajevi" love prvi trijumf protiv Rusije

"Zmajevi" love prvi trijumf protiv Rusije
Foto: N.N. | "Zmajevi" love prvi trijumf protiv Rusije

Sa današnjih 16 susreta počinju kvalifikacije za košarkaško Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Prvi put u ovakvom formatu će nastupiti i reprezentacija BiH, koja će večeras u okviru Grupe E u Sarajevu ugostiti Rusiju, četvrtoplasiranu selekciju Evrope.

Izabranici Duška Vujoševića su ulogu favorita prepustili Rusima, ali isto tako najavili da će dati sve od sebe kako bi napravili iznenađenje i tako kvalifikacije počeli pobjedom. Bh. košarkaši su se dosad osam puta sastajali sa današnjim rivalom i u svim navratima doživjeli poraz.

"Rusija je bila četvrta na Evropskom prvenstvu i to dovoljno govori o tome kakva je to ekipa. Ne bih mnogo pričao o njima, važno je da gledamo sebe i da damo maksimum protiv njih. Mislim da ne treba u taj duel da uđemo s previše respekta", kazao je bh. reprezentativac Milan Milošević, koji je dodao da očekuje veliku podršku s tribina.

U redovima "zmajeva" se nadaju kako će tribine "Skenderije" biti ispunjene do posljednjeg mjesta, što bi im dalo vjetar u leđa protiv favoriziranog protivnika.

Rusi su u Sarajevo stigli bez najveće zvijezde Alekseja Šveda, a selektor Sergej Bazarevič neće moći računati ni na Andreja Voronceviča, Nikitu Kurbanova i Timofeja Mozgova. Uprkos tome četvrta selekcija Evrope će imati respektabilan sastav predvođen Mihailom Kulaginom, Sergejem Karaševim i Vitalijem Fridžonom.

"BiH ima dosta kvalitetnih ekipa. Tu su Elmedin Kikanović i mladi Džanan Musa. Postoji dosta igrača na koje treba paziti", istakao je Fridžon.   

Utakmica između BiH i Rusije igra se danas s početkom u 18.45. U drugom susretu Grupe E Belgija će ugostiti Francusku (20.30).

U akciji će biti i sve selekcije u regionu. Zbog kalendara takmičenja i odnosa na relaciji NBA - FIBA - Euroliga mnoge selekcije će biti lišene najboljih košarkaša. U novom sastavu će nastupiti i viceprvak Evrope Srbija, koja će u Beogradu ugostiti selekciju Austrije, a od ekipe koja je na posljednjem Evropskom prvenstvu osvojila srebro, selektor Aleksandar Đorđević  može da računa samo na Milana Mačvana, Stefana Birčevića i Branka Lazića.

Derbi dana igra se u Podgorici, gdje će Crna Gora dočekati selekciju Španije, dok Slovenija kao prvak Evrope kući čeka Bjelorusiju. Hrvatska će s novim selektorom Ivicom Skelinom, ali bez jednog od najboljih igrača Evrope Luke Dončića (Real ga ne pušta) snage odmjeriti s Holandijom.

U evropskim kvalifikacijama učestvuju 32 reprezentacije. Timovi su podijeljeni u osam grupa, iz kojih po tri najbolja idu u drugu fazu. U drugu fazu se prenose bodovi i prave četiri grupe od po šest timova, a potom po tri najbolje ekipe iz svake grupe daju 12 evropskih reprezentacija za Mundobasket.

Grci gostuju na Ostrvu

Parovi prvog kola, srijeda, Grupa A: Crna Gora - Španija (20), Slovenija - Bjelorusija (20.30), Grupa B: Turska - Latvija (17), Švedska - Ukrajina (19), Grupa C: Poljska - Mađarska (18.15), Kosovo - Litvanija (18), Grupa D: Holandija - Hrvatska (20), Italija - Rumunija (20.15), Grupa F: Bugarska - Finska (18), Češka - Island (18), Grupa G: Njemačka - Gruzija (19.30), Srbija - Austrija (20), Grupa H: Izrael - Estonija (13), Velika Britanija - Grčka (20.30).  

Kvalifikacije za EP 20121.

Uporedo s kvalifikacijama za odlazak na SP 2019. počinju i pretkvalifikacije za plasman na Evropski šampionat 2021. Učestvuju timovi koji nisu uspjeli da obezbijede mjesto u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. i ekipe koje nisu učestvovale u njima. Devet reprezentacija podijeljeno je u tri grupe, a pobjednici i najbolja drugoplasirana selekcija će se kvalifikovati za drugi krug, gdje će im se priključiti i najbolji nacionalni timovi Starog kontinenta. Ex-Yu u pretkvalifikacijama predstavlja Makedonija, koja je u Grupi A sa Švajcarskom i Slovačkom. Selekcija Jordanča Davitkova će u četvrtak u 18 časova u Popradu odigrati prvi meč protiv Slovačke, dok tri dana kasnije u Skoplju dočekuju Švajcarsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije