Košarka

"Zmajice" u srijedu nastavljaju čaroliju

"Zmajice" u srijedu nastavljaju čaroliju
Foto: N.N. | "Zmajice" u srijedu nastavljaju čaroliju

Srijeda je rezervisana za četvrtfinale na Evropskom prvenstvu, a malo je onih koji su vjerovali da će večeras u utakmici vrijednoj polufinala i to protiv moćne Francuske gledati košarkašku reprezentaciju BiH.

"Zmajice" su ispisale istoriju, postale prva bh. selekcija ikada koja će igrati četvrtfinale jednog velikog takmičenja (uz reprezentaciju u sjedećoj odbojci), tako da bez obzira na to kako završio okršaj u Strazburu protiv domaćih Francuskinja, one su već postale heroine bh. sporta.

Nevjerovatnom borbenošću, željom i strašću, bh. dame kupile su sve zaljubljenike u košarku u Evropi i postale najljepša priča u Bosni i Hercegovini. Svojim nastupima prvo protiv Belgije, zatim Turske, Slovenije i na kraju Hrvatske ukrale su slavu svim političarima u BiH postavši prva vijest u zemlji koja se rijetko radovala nekim velikim sportskim dostignućima, bar u kolektivnim sportovima.

Četa Gorana Loje, koji je nakon plasmana u top 8 izjavio da mu je trijumf protiv Hrvatske (80:69) bila najveća pobjeda u karijeri, već u srijedu nastavlja bajku na Eurobasketu. Naredni protivnik je najteži mogući, po svim anketama prvi kandidat za zlatnu medalju, moćna Francuska, koja je do sada svoje protivnike dobijala sa preko 20 razlike. Bez obzira na to, iz tabora bh. košarkašica najavljuju da će i ovaj put ostaviti srce na terenu i učiniti sve kako bi otežale posao jednom od domaćina turnira.

Džonkel Džons, prvi strijelac i skakač EP, Marica Gajić, Nikolina Babić i društvo već su pokazale svojim zajedništvom da ništa nije nemoguće, uostalom tako naglašavaju i u novoj FIBA power ranking listi (nije zvanična lista FIBA), gdje je BiH napravila skok od šest mjesta i sada se od osam selekcija koje su prošle dalje nalaze na šestoj poziciji.

"Nakon poraza od Slovenije bile smo emocionalno iscrpljene, što se moglo vidjeti prije početka meča sa Hrvatskom, ali vjerovale smo jedna u drugu, kao i da možemo ovo da napravimo. Dale smo posljednji atom snage, presrećna sam i ponosna na ovaj tim. Ovo je istorijski uspjeh i sigurna sam da na ovome nećemo stati i da nismo još pokazale šta možemo", rekla je Miljana Džombeta, koja je definitvno bila "faktor x" na utakmici protiv Hrvatske, kojoj je ubacila 14 poena.

Mnogi nisu krili zadovoljstvo onim što su "zmajice" uradile u proteklih šest dana u Strazburu. Ponos i sreću nije krila ni Razija Mujanović, jedna od najboljih evropskih košarkašica svih vremena, koja je od prvog dana zajedno sa djevojama i stručnim štabom.

"Nikad nas nemojte otpisati. Ako vas zanima šta je košarka sa svim svojim elementima, onda mislim da je ova ekipa primjer za školske udžbenike. Bosna i Hercegovina je među osam najboljih u Evropi. Čista emocija i košarka sa izvornim postavkama. Niko nema srce kao mi", naglasila je tim menadžerica bh. košarkašica.

Ono što treba naglasiti jeste da i u slučaju poraza BiH ostaje na turniru, razigravaće za plasman od petog do osmog mjesta, a to je veoma važno jer prvih šest selekcija stiče pravo igranje kvalifikacija za naredno Svjetsko prvenstvo. Utakmica četvrtfinala između BiH i Francuske igra se sutra u Strazburu sa početkom u 18 sati. Kada su u pitanju preostali mečevi, derbi ove nokaut faze odigraće u Valensiji Španija i Srbija.

Biće to duel aktuelnih šampionki Evrope i bronzanih pulenki Marine Maljković sa posljednjeg prvenstva Evrope. Dok su srpske košarkašice direktno ušle u četvrtfinale, Španjolke su kao i BiH morale igrati baraž meč protiv Crne Gore (78:51). U još dva preostala susreta sastaju se Bjelorusija - Švedska i Belgija - Rusija.

Parovi četvrtfinala

BiH - Francuska (18)

Švedska - Bjelorusija (18)

Rusija - Belgija (20.45)

Španija - Srbija (21)   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije