Košarka

Žrijeb bez predstavnika klubova iz RS: Liga BiH u ćorsokaku

Žrijeb bez predstavnika klubova iz RS: Liga BiH u ćorsokaku
Foto: pixabay.com/ilustracija | Žrijeb u Sarajevu održan bez predstavnika klubova iz RS: Liga BiH u ćorsokaku
Goran Karać

Košarkaški sport suočava se s novom krizom. Žrijeb za novu sezonu Lige 14 BiH za muškarce, koji je danas održan u Sarajevu, protekao je bez prisustva predstavnika klubova iz Repubile Srpske, a izvlačenje parova održano je iako o tome odluku nije donio Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH.

Predstavnici Igokee, Borca, Leotara, Bratunca i Mladosti nisu se pojavili na izvlačenju takmičarskih brojeva, zbog čega se postavlja pitanje regularnosti žrijeba, pa je neizvjesno kada će se ovaj novi Gordijev čvor rasplesti i da li će 3. oktobra bh. šampionat uopšte i početi.

U prvom kolu trebalo bi da se sastanu Borac  Sloboda, Spars Realway  Leotar, Široki  Čelik, Promo Donji Vakuf  Bratunac, Mladost  Bosna Royal, Čapljina  Kakanj i Igokea  Zrinjski, ali je pitanje da li će sve ostati ovako zbog ranijeg zahtjeva kluba iz Aleksandrovca da propusti prvi fazu bh. takmičenja, jer osim obaveza u ABA ligi "igosi" ove godine nastupaju i u FIBA Ligi šampiona.

Igranje na tri fronta je preveliki zalogaj za svaki kolektiv pa je Igokea dobila podršku 10 bh. klubova iz RS i Federacije BiH da se u bh. šampionat uključi u Ligi 6 ili Ligi 8 (zavisno od formata koji bude). Protiv su bila tri kluba koja igraju ABA ligu 2 i koja su zaprijetila da ni oni neće igrati Ligu BiH bez Igokee.

KS BiH je uprkos neriješenoj situaciji danas obavio žrijeb, a Siniša Kovačević, član Upravnog odbora KS BiH, kaže da mu nije jasno ko donosi ovakve odluke.

"Kancelarija KS BiH je samoinicijativno organizovala izvlačenje parova, određeni su start takmičenja, komesar liste sudija, ali o tome uopšte nije glasano na sjednici UO. Ako to oni mogu sami da rade, onda im mi i ne trebamo. Ako ne žele da imaju uređenu ligu i uvažavaju stavove 11 klubova, onda mi takvoj ligi nismo potrebni. Ovo nije nikakva prijetnja, stvarno ne vidim kakav je smisao svega ako se radi na ovakav način", kaže Kovačević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije