Košarka

Zrinjskom pozivnica za nastup ABA ligi 2

Zrinjskom pozivnica za nastup ABA ligi 2
Foto: Ilustracija | Zrinjskom pozivnica za nastup ABA ligi 2

Vođstvo ABA lige 2 uputilo je pozivnicu Hrvatskom košarkaškom klubu Zrinjski da učestvuje u novoj sezoni regionalnog takmičenja lige, a mostarski klub je zatražio podršku gradskih vlasti.

Zrinjski je prošle sezone u ABA ligi 2 zauzeo devetu poziciju, ali još nije poznato da li će prihvatiti poziv za sezonu 2019/2020. Direktor Odjela za odnose s medijima u HKK Zrinjski Darko Smiljanić kazao je da se odnos prema košarkaškom klubu nakon osvajanja titule šampiona BiH 2018. godine nije nimalo poboljšao, istakavši da prije svega od podrške grada i kantona zavisi hoće li Zrinjski i treću godinu zaredom igrati u regionalnom takmičenju.

"ABA liga prepoznala je dobar rad u HKK Zrinjski te nam je tijekom ponedjeljka stigla i pozivnica za nastup u novoj sezoni. Čekamo odluku Upravnog odbora o eventualnom igranju lige, ali mišljenja smo da grad Mostar, koji je kandidat za europsku prijestolnicu kulture, mora imati jedan brend kao Zrinjski, koji će ga predstavljati na regionalnoj košarkaškoj sceni, ali isto tako bez potpore grada i županije nećemo biti u mogućnosti snositi troškove ovog regionalnog natjecanja", saopšteno je iz Zrinjskog.

Rasplet ove priče treba da bude poznat do kraja ove sedmice, a ono što je jasno je da će u drugom rangu ABA lige igrati Borac Čačak, Dinamic, Helios, Lovćen, MZT, Novi Pazar, Rogaška, Široki, Spars, Split i Sutjeska. Nakon što je došlo do fuzije Cedevite i Olimpije, ostalo je upražnjeno mjesto koje je trebalo da zauzme slovenački klub, a pozivnicu je dobio Zrinjski.

Ovo je odlučeno na sjednici Skupštine ABA lige, koja je održana u nedjelju u Banjaluci, a na kojoj je, između ostalog, i rečeno da će od Evrolige zatražiti objašnjenje u vezi sa statusom regionalnog takmičenja i raspodjele mjesta od sezone 2020/2021. Kako je navedeno, takav zahtjev je upućen s ciljem da se zaštiti pozicija i status ABA lige u Evroligi i Evrokupu.

Takva odluka donesena je jer je nedavno Evroliga odlučila da ABA liga od 2020. neće imati garantovano mjesto u najelitnijem evropskom takmičenju. Na sjednici u Banjaluci su izvršene promjene pa je predsjedavanje ABA ligom preuzela Cibona, odnosno njen direktor Domagoj Čavlović. Osim FMP-a i njegovog predsjednika Predraga Milojevića, mjesto potpredsjednika Predsjedništva pripalo je Mornaru i njegovom predsjedniku Đorđiju Pavićeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije