Olimpijske igre

Rusi pronašli zamijenu za meldonijum

Rusi pronašli zamijenu za meldonijum
Rusi pronašli zamijenu za meldonijum

Ruska državna medicinska agencija saopštila je da je pronašla nove, unapređene lijekove kao zamijenu za meldonijum koji je zabranjena supstanca zbog koje su bili suspendovani brojni sportisti, među kojima i teniserka Marija Šarapova.

Vladimir Ujba, direktor Medicinsko-biološke akademije, rekao je da je Rusija pronašla "nekoliko lijekova koji nisu zabranjeni i da imaju mnogo bolje dejstvo nego meldonijum", prenijele su ruske novinske agencije.

Ujba nije rekao o kojim lijekovima se radi i nije poznato da li ih već koriste ruski sportisti. Agencija na čijem je Ujba čelu, zadužena je za pružanje medicinske podrške ruskim reprezentacijama u mnogim sportovima.

Šarapova je bila među 100 sportista koji su bili pozitivni na lijek za srce meldonijum, koji je početkom prošle godine stavljen na listu zabranjenih.

Većina tih sportista su oslobođeni krivice pošto su dokazali da su prestali da uzimaju meldonijum prije nego što je zabranjen, a Šarapova je suspendovana pošto je uzimala tu supstancu poslije 1. januara 2016. godine.

Ona je prošlog marta priznala da je iz zdravstvenih razloga uzimala meldonijum deset godina. Šarapovoj je dvogodišnja suspenzija smanjena na 15 mjeseci i takmičenjima će se vratiti 26. aprila na turniru u Štutgartu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije