Olimpijske igre

Tatjana Đekanović prva izlazi na borilište

Tatjana Đekanović prva izlazi na borilište
Foto: N.N. | Tatjana Đekanović prva izlazi na borilište

Sedam sportista predstavljaće BiH na Olimpijskim igrama u Tokiju i upravo oni će imati priliku da osvoje prvu olimpijsku medalju za BiH. Prva će nastupiti streljačica Tatjana Đekanović, dok bi posljednji bh. takmičar u Tokiju mogao da bude Mesud Pezer, bacač kugle.

Glavni grad Japana će od sutra pa do 8. avgusta biti poprište najveće sportske manifestacije - Ljetnih olimpijskih igara. Bh. javnosti sigurno će biti zanimljivi nastupi bh. sportista i kako bismo vam u tome olakšali donosimo i raspored njihovih nastupa...

Prije svega treba istaći da BiH ima sedam takmičara u Tokiju, i to Amela Tuku i Mesuda Pezera (atletika), Lanu Pudar i Emira Muratovića (plivanje), Larisu Cerić (džudo), Tatjanu Đekanović (streljaštvo) i Nedžada Husića (tekvondo).

Na scenu će prvo izaći streljačica Tatjana Đekanović. Ona će 23. jula imati trening u "Asaka centru", dok će dan poslije nastupiti u kvalifikacijama gađanja vazdušnom puškom na 10 metara (oko 8.30 po našem vremenu), a isti dan je i finale (oko 10.45).

Poslije nje će Lana Pudar u bazen. Ona će 24. jula nastupiti u trci 100 metara leptir. Dan poslije na rasporedu je polufinale, dok će 26. jula biti održana finalna trka u ovoj disciplini i mnogi u BiH se nadaju da će upravo Pudareva napraviti sjajan rezultat u Japanu.

Nakon nje na borilište izlazi tekvondoista Nedžad Hasić. On će svoj nastup imati 25. jula u jednoj od eliminacionih borbi. Isti dan će biti održana završnica borbi do 68 kilograma, u kojoj se on takmiči.

Drugi bh. plivač Emir Muratović će u bazen ući 27. jula, u trci 100 metara slobodnim stilom, dok će trku na 50 metara, takođe, slobodnim stilom imati 30. jula u "Tokyo Aquatics centru".

Tridesetog jula na tatami izlazi džudistkinja Larisa Cerić. Prema rasporedu ona bi takmičenje trebalo da završi isti dan bez obzira na plasman. Dan počinje sa dvije eliminacione runde, zatim slijede četvrtfinale i polufinale, a nakon 19 časova bi na programu trebalo da bude i finale. Dodajmo i to da se Larisa Cerić takmiči u disciplini +78 kilograma.

Velika očekivanja su i na atletičaru Amelu Tuki, koji će u jutarnjim časovima 31. jula nastupiti u jednoj od trka na 800 metara. Dan poslije na rasporedu su polufinala, dok će 4. avgusta biti održano i veliko finale ove dionice i Tuka bi trebalo da zauzme jedno od mjesta koje će omogućiti i borbu za toliko željenu medalju.

Na kraju će nastupiti i Mesud Pezer. Bacač kugle će prvi nastup u Tokiju imati 3. avgusta, kada su na rasporedu kvalifikacije. Ukoliko se plasira u finale, za medalje će se boriti dva dana kasnije.

NA OTVARANJU 15 LIDERA

Lideri 15 zemalja svijeta i raznih organizacija biće na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, što je znatno manji broj u odnosu na isti događaj iz 2016. u Rio de Žaneiru. Predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijer Mongolije Luvsanmsrai Ojun-Erdene će biti među liderima zemalja koji su najavili prisustvo u Tokiju, kao i prva dama SAD Džil Bajden.

SRBIJA PRVI FAVORIT

Muška reprezentacija Srbije u basketu prvi je favorit za zlatnu medalju na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, saopštila je FIBA. FIBA je objavila "Power Rankings", a srpski basketaši zauzeli su prvu poziciju. Iza Srbije, na listi favorita slijede Letonija, Nizozemska, Poljska, Belgija, ruski tim, Japan i Kina. Basketaši Srbije takmičenje na Igrama počinju 24. jula

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije