Ostali sportovi

15,4 milijarde dolara za OI u Tokiju

15,4 milijarde dolara za OI u Tokiju
Foto: Ilustracija | 15,4 milijarde dolara za OI u Tokiju

Zvanični troškovi odloženih Olimpijskih igara u Tokiju porasli su za 22 odsto, na 15,4 milijarde dolara, saopštio je Organizacioni komitet tog takmičenja.

Na online konferenciji za novinare organizatori su naveli da će Olimpijske igre u Tokiju, koje bi trebalo da budu održane sljedećeg ljeta, koštati 15,4 milijarde dolara, u odnosu na 12,6 milijardi, koliko je bio prošlogodišnji budžet. Igre je trebalo da budu održane ovog ljeta, ali su zbog pandemije korona virusa pomjerene i trebalo bi da počnu 23. jula 2021.

Dodatni troškovi od 2,8 miliona dolara pojavili su se iz pregovaranja o ugovorima i mjerama za borbu protiv pandemije. Revizijom japanske vlade iz prethodnih godina utvrđeno je da su troškovi organizacije Igara mnogo veći nego što se navodi i da iznose najmanje 25 milijardi dolara.

Organizatori su 2013. godine, kada im je dodijeljeno takmičenje, naveli da će Olimpijske igre koštati 7,5 milijardi dolara.

Studija Univerziteta u Oksfordu pokazala je da će Igre u Tokiju biti najskuplje u istoriji Ljetnih olimpijskih igara. Prema autoru studije Bentu Flajvbjergu, trošak Tokija se bliži 16 milijardi, a on će se, kaže, povećavati za nekoliko milijardi tokom takmičenja. Flajvbjerg navodi mnoge razloge za porast i prekoračenje troškova te nudi rješenja za MOK. Ogromnu većinu troškova podmiruju vlade, a MOK doprinosi samo malom dijelu.

"Olimpijske igre nude najveći stepen rizika koji grad može da preuzeme", rekao je Flajvbjerg.

Japanska vlada snosiće sve troškove, osim 6,7 milijardi dolara, koje dolaze iz privatnih fondova. Organizatori su u oktobru najavili smanjenje troškova za 280 miliona dolara, izbacivši između ostalog i ugostiteljsku ponudu, kako bi sportski program ostao kompletan s 11.000 sportista i desetinama hiljada sudija, sponzora, zvaničnika i emitera.

Odluka o navijačima i preventivnim mjerama u jeku pandemije očekuje se naredne godine. Japan kontroliše pandemiju korona virusa bolje nego većina zemalja, iako je u posljednjih mjesec dana došlo do porasta broja zaraženih. U Japanu je od posljedica korona virusa umrlo nešto više od 2.800 osoba.

Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet su tokom ljeta saopštili da će Olimpijske igre u Tokiju biti otkazane ako ne budu mogle da budu održane narednog ljeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije