Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

17. Izbor najboljeg sportiste BiH: Mara Lakić Brčaninović predsjednica žirija

17. Izbor najboljeg sportiste BiH: Mara Lakić Brčaninović predsjednica žirija
Foto: Ilustracija | 17. Izbor najboljeg sportiste BiH: Mara Lakić Brčaninović predsjednica žirija
Vedran Radenović

Mara Lakić Brčaninović, jedna od najboljih koraškašica ex-YU košarke, Evrope i svijeta svih vremena predsjedavaće žirijem 17. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Legendarna košarkašica, a potom i istaknuta trenerica i selektorica reprezentacije BiH, svojim bogatim sportskim iskustvom, autoritetom i znanjem daće dodatni pečat manifestaciji koja već skoro dvije decenije na najbolji način promoviše najbolje pojedince, sportske kolektive i organizacije iz svih krajeva BiH.

Mara Lakić Brčaninović prihvatanjem nove uloge nastavila je tradiciju kojom već godinama planetarno poznati velikani bh. sporta predsjedavaju žirijem kojeg i ove godine čine bivši sportisti, sportski radnici i predstavnici medija iz svih krajeva BiH.

Žiri će održati četiri sjednice, od čega prvu 1. novembra u Sarajevu u zgradi RTV doma, zatim u Mostaru 8. novembra, te 17. novembra u Banjaluci. Posljednja četvrta, biće održana na dan same manifestacije 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu. Kao i svih ranijih godina partner ove prestižne manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH. Podršku ovom projektu daje i državni vrh BiH, odnosno Predsjedništvo BiH kao tradicionalni pokrovitelj, te Ministarstvo civilnih poslova BiH.

"Drago mi je i osjećam zadovoljstvo i odgovornost biti na čelu žirije ove manifestacije. Imena nagrađenih u prethodnim godinama pokazatelj su da je žiri uvijek prepoznao najbolje, a na meni i kolegama u žiriju je obaveza da i ove godine posao odradimo profesionalno i bez greške.

 Manifestacija Izbor najboljeg sportiste je od velikog značaja za razvoj i promociju sportskih vrijednosti u BiH, a na žiriju je da i ovoga puta prepozna i nagradi isključivo najzaslužnije", kazale je legendarna Mara Lakić Brčaninović.

U biografiji slavne košarkašice i žene sa zapanjujućom energijom u stranicama istorijskih sportskih udžbenika ostaće zapisano da je prve poteze pod obručima napravila još u Osnovnoj školi u rodnom Gradačcu.

Talenat je odveo u Ženski košarkaški klub Jedinstvo iz Tuzle s kojim je noseći kapitensku traku u tandemu sa Razijom Mujanović i kolegicama 1989. postala prvakinja Evrope. Vlasnica je tri titule prvaka nekadašnje zajedničke države. Slavu rodnog kraja, države i reprezentativne košarke nekadašnje SFR Jugoslavije pronijela je i 1988. godine na Ljetnim olimpijskim igrama u Seulu kada se okitila srebrnom medaljom. Odličje istog sjaja sa reprezentacijom SFRJ osvojila je i na Svjetskom prvenstvu u Maleziji, te Evropskom prvenstvu u Tel Avivu. Vitrine sa trofejima, između ostalog, krasi i zlatna medalja osvojena sa reprezentacijom BiH na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. godine.  

Dosadašnji predsjednici

Funkcije predsjednika do sada su obavljali: Milorad Karalić, Josip Katalinski, Tomo Marić, Nađa Avdibašić - Vukadinović, Muhamed Ibrahimbegović, Elvir Bolić, Marijan Kvesić, Miroslav Ćiro Blažević, Sergej Barbarez, Svetlana Kitić, Dušan Bajević, Ivica Osim, Dragan Marković, Faruk Hadžibegić, Refik Šabanadžović, Žarko Varajić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije