Ostali sportovi

Ako Barselona dobije ZOI, jedno takmičenje možda i u Sarajevu

Ako Barselona dobije ZOI, jedno takmičenje možda i u Sarajevu
Foto: N.N. | Ako Barselona dobije ZOI, jedno takmičenje možda i u Sarajevu

Igman će možda biti domaćin jednog takmičenja ukoliko Barselona dobije organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, potvrdio je Marijan Kvesić, potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Tri grada - Solt Lejk Siti (SAD), Saporo (Japan) i Barselona (Španija) - istakli su kandidaturu za organizaciju najvećeg planetarnog događaja u 2030. godini. U slučaju da pobijedi Barcelona, skijaška takmičenja održala bi se u Andori, dok bi skijaški skokovi bili na Igmanu.

Ovu vijest prenijele su i vodeće svjetske medijske kuće AFP i BBC, a potvrdili su je i iz krovne bh. sportske institucije.

"Prošle godine predstavnici Baselone i tamošnjeg Olimpijskog komiteta doputovali su u zvaničnu posjetu Sarajevu i OK BiH i punudili nam tu mogućnost, koju su oni sad zvanično prezentovali i široj svjetskoj javnosti na sastanku u Lozani. Nama je predloženo da, ukoliko dobiju organizaciju, Igman ugosti takmičare u skijaškim skokova. Mi smo izrazili određenu spremnost i sada, naravno, treba sačekati dalji razvoj situacije", kazao je Kvesić.

Dođe li do realizacije ove ideje, ski-skokovi ponovo će biti održani na istom mjestu gdje i davne 1984. godine, kada je Sarajevo bilo domaćin 14. ZOI.

Međutim, sami razgovori i usmene potvrde nisu dovoljni. Skakaonice na Igmanu gotovo su potpuno uništene. Praktično je od njih ostala samo betonska konstrukcija. Proteklih godina bilo je nekoliko inicijativa za njihovu onovu, ali investitor spreman na višemilionska ulaganja nikada nije pronađen.

Prema nekim procjenama, za ponovno stavljanje u funkciju neophodno je uložiti najmanje šest milion evra. To uključuje i prateće sadržaje koje propisuju standardi Međunardonog olimpijskog komiteta. Takođe, za organizaciju ZOI, pa makar i u ovakvom suorganizacijskom formatu, potrebne su brojne garancije, prije svega države.

"Naravno, potrebno je da država pruži garancije za jedno ovakvo takmičenje, zatim grad i Olimpijski komitet BiH. Potrebna su značajna ulaganja u obnovu skakaonica, kao i ostatka infrastrukture u tom dijelu, poput saobraćajnica, restorana, tribina s većim kapacitetom, rasvjeta i slično. Vjerujem da nam je nedavno domaćinstvo EYOF-a svakako dodatno pomoglo da se Igman nađe na listi kao moguća opcija. S EYOF-om smo pokazali da BiH može kvalitetno da organizuje svaki međunarodni sportski događaj. Teško je sada procijeniti koliko je realno da će se 2030. godine takmičenje na Igmanu zaista dogoditi, ali je svakako dobro da se spominjemo u nekom pozitivnom kontekstu", smatra Kvesić.  

Inače, Međunarodni olimpijski komitet dozvoljava gradovima organizatorima suorganizaciju takmičenja s nekim drugim gradovima, pa ćemo takav primjer imati i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, pošto će takmičenje u surfanju biti održano na Tahitiju. Sarajevo je nakon rata jednom i samo istaklo kandidaturu za domaćinstavo ZOI 2010. godine.

Eliminisano je u prvom krugu, a domaćin je na koncu bio Vankuver.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije