Ostali sportovi

Armstrong se nagodio: 5 miliona dolara za prevaru

Armstrong se nagodio: 5 miliona dolara za prevaru
Foto: Ilustracija | Amstrong se nagodio: 5 miliona dolara za prevaru

Nekada slavni američki biciklista Lens Armstrong, čija je trofejna karijera urušena otkrivanjem sistematskog dopinga koji je trajao godinama, nagodio se u tužbi prema kojoj je izvršio djelo prevare protiv svog sponzora, američkog US Postal Servisa.

Armstrong će prema navodima američkog federalnog tužilaštva US Postal Servisu isplatiti pet miliona dolara na ime prevare, koju je izveo koristeći nedozvoljena sredstva za poboljšavanje performansi u biciklizmu.

Na taj način je završena višegodišnja parnica koju su pokrenuli još jedan kompromitovani biciklista Flojd Lendis i američka vlada. U tužbi protiv Armstronga je tražena odšteta od 100 miliona dolara u ime američke Poštanske službe, ali je na kraju prihvaćena i mnogo manja nadoknada, a cijeli slučaj je konačno završen.

Armstrongov advokat Eliot Peters je naglasio da je njegov klijent veoma zadovoljan što je svemu došao kraj, kao i da tužilac u ovom slučaju nije mogao da dokaže navode o šteti koju je njemu nanio slavni biciklista.

46-godišnji Amerikanac je bio jedan od najuspješnijih biciklista u istoriji, a na najčuvenijoj trci na svijetu Tur d Fransu je trijumfovao rekordnih sedam puta. Tokom godina se sumnjalo u njegov doping, ali je sofisticirana šema korišćenja nedozvoljenih sredstava i Armstrongovih prevara u potpunosti otkrivena 2012. godine, poslije čega su mu oduzete sve titule i zabranjeno doživotno učešće u sportu.

Lens Armstrong je 2013. javno priznao da se koristio nedozvoljenim radnjama, a sada je prema riječima njegovog advokata okrenuo novi list.

"Radujem se što ću moći da se posvetim mnogim divnim stvarima u životu, supruzi, petoro djece, podkastu, mnogim uzbudljivim projektima, pisanim i filmskim, kao i strasti prema sportu i takmičenju", saopštio je Armstrong, a riječi je prenio advokat Peters.

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije