Ostali sportovi

Bah: Kritike oko povratka ruskih sportista su žalosne

Bah: Kritike oko povratka ruskih sportista su žalosne
Foto: Twitter / Printscreen | Bah: Kritike oko povratka ruskih sportista su žalosne

Kritika plana da se vidi potpuni povratak ruskih sportista u međunarodni sport je žalosna prema riječima predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK), Tomasa Baha.

Kritike nekih evropskih vlada plana o potpunom povratku ruskih i bjeloruskih sportista u međunarodni sport su žalosne i zadiru u autonomiju sporta, dodao je Bah.

MOK je u srijedu izdao niz preporuka za međunarodne sportske federacije koje će omogućiti ruskim i bjeloruskim sportistima da se vrate nakon njihove zabrane prošle godine nakon početka specijalne vojne akcije Moskve na tlu Ukrajine.

Ovo ne uključuje Olimpijske igre u Parizu 2024. Posebna odluka o tome biće donesena naknadno.

Ali vlade u Ukrajini, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Češkoj, među ostalima, bile su ljute zbog plana MOK-a da se ruski i bjeloruski sportisti ponovo takmiče, rekavši da im nije mjesto u svjetskom sportu dok sukob još traje.

Njemački olimpijski odbor također je protiv povratka Rusije u sport.

"Žalosno je vidjeti da neke vlade ne žele poštovati većinu unutar olimpijskog pokreta i sve učesnike, niti autonomiju sporta", rekao je Bah na konferenciji za novinare na kraju sastanka izvršnog odbora.

Nastavio je u istom tonu:

"Žalosno je što se ove vlade ne bave pitanjem dvostrukih standarda. Nismo vidjeli nijedan komentar o njihovom stavu o učestvovanju sportista iz zemalja ostalih 70 ratova i oružanih sukoba širom svijeta."

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije, zabranjeno je učestvovanje na većini međunarodnih takmičenja prošle godine nakon ruske specijalne vojne operacije na tlu Ukrajine.

Najnovije smjernice MOK-a sa sjedištem u Lozani koje omogućuju njihov povratak u svjetski sport navode zabrinutost za ljudska prava ruskih sportista i trenutno učestvovanje Rusa i Bjelorusa u nekim sportovima kao razloge za odluku, prenosi "RNZ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije