Ostali sportovi

Bajgorić: Evropski vrh plan za budućnost

Bajgorić: Evropski vrh plan za budućnost
Foto: N.N. | Bajgorić: Evropski vrh plan za budućnost

Plasman u evropski vrh plan je koji u skoroj budućnosti želimo sprovesti u djelo, poručio je Amel Bajgorić, predsjednik Futsal kluba Mostar Stari grad Staklorad.

Očekuju da će ih na putu realizacije visokih ambicija pratiti i podrška nadležnih institucija, koja se ne oslikava isključivo u novcu, iako je taj segment naravno ključan.

"Stvaranje ekipe za visoke međunarodne domete zahtijeva, prije svega, marljiv i predan rad, strpljenje, ali i niz drugih detalja. Mi imamo podršku grada Mostara, Sportskog saveza Mostara i naravno Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, koji nas je prepoznao kao jedne od najboljih bh. ambasadora u svijetu. Trenutni kvalitet ekipe je zadovoljavajući, ali za nešto više u budućnosti bilo bi dobro, barem jedno vrijeme, povećati broj internacionalaca sa sadašnjih tri na pet. To bi nam i te kako pomoglo da budemo konkurentniji i jači", istakao je Bajgorić.

Aktuelni prvaci BiH na međunarodnoj pozornici već drugu godinu zaredom igraju zapaženu ulogu. I ove sezone uspješno su prošli u glavnu rundu UEFA futsal Lige prvaka s maskimalne tri pobjede. U oktobru ih čeka nastavak takmičenja, nastup na turniru na Kipru, gdje će za protivnike imati Peskaru (Italija), APOEL (Kipar) i Udevala (Švedska).

"Objektivno gledajući favoriti grupe su Italijani. S njima igramo drugi meč, ali će nam prije svega biti veoma važno dobro otvoriti takmičenje u prvom kolu protiv domaćina. Samo prvo mjesto u grupi vodi nas među 16 najboljih timova, odnosno nokaut fazu. Da li ćemo u tome uspjeti ove godine teško je obećati. Budžeti, kvalitet i uslovi za rad klubova koji se nalaze među vodećima u Evropi daleko su ispred naših, ali mi smo klub koji konstantno raste i uz nastavak tog ritma gajimo ambicije da za pet godina i mi budemo u tom društvu", dodao je Bajgorić.

Predanost u njihovom radu potvrđuje i formiranje prve futsal akademije u BiH.

"Akademija je osnovana kako bi se futsal, fudbal i sport općenito podigli na veću razinu te se talentovanoj djeci pružila prilika za kvalitetan rad s licenciranim trenerima. Akademija broji preko 150 dječaka. Njih vidimo kao budućnost našeg kluba. Smatramo neophodnim i skoro formiranje omladinske Premijer futsal lige. U najavi je i formiranje reprezentacije u tom uzrastu i to će takođe donijeti novu snagu kako svim ekipama u BiH, tako i nama", zaključio je Bajgorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije