Ostali sportovi

Bh. dame žele odlazak na Evropsko prvenstvo

Bh. dame žele odlazak na Evropsko prvenstvo
Foto: Foto: FENA | Bh. damama žele odlazak na Evropsko prvenstvo

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine ulazi u završne pripreme za nastup na dva kvalifikaciona turnira za plasman Evropsko prvenstvo, koje će se, u septembru ove godine, igrati u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Kvalifikacioni turniri igraju se narednog mjeseca u Letoniji (6. do 8.) te Zenici, od 14. do 16. maja. BiH se nalazi u grupi F, u kojoj su još i Slovenija, Češka Republika i Letonija, a dvije prvoplasirane selekcije iz grupe izborit će plasman EP.

Selektor bh. tima Stevan Ljubičić, na današnjoj press-konferenciji u zeničkom Hotelu “Zenica”, zahvalio se predsjedniku Odbojkaškog saveza BiH Aliji Fatiću na odličnim uslovima za rad, koje je obezbjedio u sa Gradom Zenica i gradonačelnikom tog grada Fuadom Kasumovićem.

“Sve djevojke su se odazvale pozivu i to je ono što raduje i mene stručni štab. Mi smo, već sedam dana, u fazi priprema. Nemamo puno vremena, 6. maja počinje prva utakmica na prvom kvalifikacionom turniru”, podsjetio je selektor Ljubičić, koji je najavio da će od 16 djevojaka, njih 14 putovati u Latviju.

“One koje ne budu putovale, bit će u programu do kraja ovog okupljanja. Nakon kvalifikacionih turnira, imamo i učešće u Srebrenoj evropskoj ligi tako da će sve djevojke biti u pognu od prvog do posljednjeg momenta. Sada, ko će putovati, ko će igrati, u kakvoj formaciji, sa kakvim ćemo sastavom izaći na teren, ostaje da u narednih 10 dana isfiltriramo i nađemo najbolji model, koji možemo u ovom momentu”, najavio je Ljubičić, koji je istakao da ga raduje pristup i atmosfera u timu.

Podsjetio je kako je u ljeto prošle godine bio u Zenici na Evropskom juniorskom prvenstvu te se tada uvjerio u uslove koje može pružiti taj grad, sa svojom Gradskom arenom “Husejin Smajlović”.

“Kao što je rekao selektor, nažalost, imamo jako malo vremena da se pripremimo za predstojaća dva turnira. Ali, ono što me posebno raduje je atmosfera među djevojkama te rad i trud koji svakodnevno pokazujemo na treninzima. Selekcija Slovenije, Češke u Letonije su jake i protiv njih, vjerujem, da nećemo dobiti ništa tek-tako lako. Morat ćemo se truditi, dati dosta dobru energiju na svakoj utakmici, kako bi mogle napraviti lijepu priču i plasirati se na EP. Plasman bi puno značio, kako nama djevojkama tako i svima ostalima, i našoj državi BiH”, kazala je kapiten Edina Begić i članica italijanske Monce. 

Reprezentativka Anđelka Radišković, članica slovenske ekipe Kalcik Kamnik, također je potencirala jako dobru atmosferu.

“Ja vjerujem da ova ekipa, ove godine može jako puno da napravi. Samo želim da svi budete uz nas, a mi ćemo da učinimo ono najbolje što možemo”, poručila je Radišković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije