Ostali sportovi

Bh. odbojkaši slave prvu pobjedu nakon dugih devet godina

Bh. odbojkaši slave prvu pobjedu nakon dugih devet godina
Foto: N.N. | Bh. odbojkaši slave prvu pobjedu nakon dugih devet godina

Nakon što su čekali pet dugih godina da se ponovo okupe, čime je zvanično počela nova era bh. odbojke, muška odbojkaška reprezentacije BiH nije dugo čekala na prvu pobjedu. Nakon dva poraza (Mađarska, Austrija) "zmajevi" su u okviru 3. kola CEV Srebrne lige u Kaknju savladali selekciju Mađarske 3:1 i tako došli, slobodno se može reći, do istorijske pobjede, prve nakon devet godina.

Muška bh. odbojka se definitivno polako ali sigurno vraća na evropsku mapu. Izabranici selektora Edina Bakovića su za kratko vrijeme, koliko su zajedno, pokazali da se na njih u budućnosti može ozbiljno računati. U bh. taboru smatraju da će pobjeda nad iskusnim Mađarima dati još veći motiv podmlađenoj reprezentaciji za budući period.

"Velika je ovo stvar za nas i sve one koji nam pružaju podršku, kao i Odbojkaški savez. Ostvarili smo pobjedu poslije toliko godina i tako se samo potvrdilo ono što smo i najavili na početku, da ova generacija ima kvalitet i da je talentirana. Njima ovo sve puno znači", kaže selektor Baković.

Iako su kratko zajedno, bh. odbojkaši napornim radom na treninzima dokazuju da im je i te kako stalo da se u što boljem svjetlu prikažu poklonicima odbojke u BiH, ali i šire.

"Sve su to dobri momci, željni rada. Uspjeli smo napraviti dobar timski duh i nema sumnje da je pred njima lijepa budućnost. To je i dokaz da smo napravili dobar odabir igrača. Ipak, ovo je tek naš početak, nećemo puno potencirati ovu pobjedu, jer idemo dalje", ističe nekada sjajni odbojkaš, a danas trener, i dodaje:

"Naša krajnja misija je da u naredne dvije do četiri godine izborimo plasman na Evropsko prvenstvo. Trebaće vremena, ali najvažnije od svega jeste da se ponovo čuje u Evropi da se u BiH igra dobra muška odbojka."

Inače, u drugoj utakmici ove grupe Grčka je maksimalnim rezultatom bila bolja od Austrije. Narednu utakmicu u CEV Srebrnoj ligi Bosna i Hercegovina igra 9. juna u gradu Schwechat (Austrija) protiv selekcije Austrije. Nakon tri kola Grčka i Austrija imaju po šest bodova, dok su Mađarska i BiH sakupile po tri. Pobjednik grupe igraće sa prvoplasiranom ekipom iz Grupe B i boriće se za plasman u Zlatnu ligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije