Ostali sportovi

Pratite nas na Google news

BiH juri 10. zlato

BiH juri 10. zlato
Foto: N.N. | BiH juri 10. zlato
Edin Spržo

U Budimpešti u ponedjeljak počinje Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, gdje će reprezentacija BiH juriti desetu, jubilarnu zlatnu medalju. Bh. odbojkaši i na ovom prvenstvu slove za jednog od glavnih favorita, a cilj će im biti da se revanširaju selekciji Rusije za poraz u polufinalu 2017. godine i tako vrate zlatnu medalju u BiH.

Najtrofejnija bh. selekcija, koja u svojim vitrinama ima 22 medalje sa velikih takmičenja, završne pripreme je odradila u Međugorju. U bh. taboru su istakli da će pred ovaj šampionat Starog kontinenta imati i motiv više nakon što su na prošlom EP prije dvije godine poraženi u polufinalu, osvojivši na kraju bronzu.

"Definitivno sada imamo motiv više. Očekujemo plasman u finale, a tamo nas, po meni, može čekati samo Rusija jer ne vjerujem da može doći do nekog iznenađenja. Prošle godine smo im se revanširali na Svjetskom prvenstvu, a sada to želimo i na EP, i da tako vratimo zlato u BiH", kazao je kapiten zlatnih "zmajeva" Sabahudin Delalić.

BiH se nalazi u Grupi B zajedno sa selekcijama Hrvatske, Holandije, Rusije, Poljske i Turske. Dakle, već u grupnoj fazi izabranici Mirze Hrustemovića sastaće se sa reprezentacijom Rusije.

"Mislim da je dobro što ćemo se sresti u grupnoj fazi, jer onda se ne možemo sastati prije same završnice. Moram reći da se nalazimo u težoj grupi, ali mi trajemo više od 20 godina. Bitno je da što lakše odradimo prva dva kola kako bismo što spremnije dočekali Ruse. Uvijek nađemo motiv za svako takmičenje, sada imamo za cilj da vratimo to zlato kući. Igramo srcem i dušom i nama je dres BiH svetinja. Sve osim finala je za nas neuspjeh", istakao je Delalić, koji je dodao da je zadovoljan procesom podmlađivanja reprezentacije, naglasivši da s novim mladim momcima ova selekcija ima svijetlu budućnost.

Bh. odbojkaši će u naredna tri dana odigrati čak pet susreta. Već prvog dana (ponedjeljak) očekuju ih dueli sa Holandijom i Hrvatskom, u utorak se sastaju sa Rusijom i Poljskom, a u srijedu posljednji susret grupne faze protiv Turske. U drugoj, Grupi A nalaze se: Njemačka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Srbija i Ukrajina. Plasman u nokaut fazu obezbijediće po četiri najbolje selekcije iz grupne faze. Finale je na programu 20. jula.

Najčitanije