Ostali sportovi

BiH spremna za domaćinstvo SP u sjedećoj odbojci

BiH spremna za domaćinstvo SP u sjedećoj odbojci
Foto: SSO BiH | BiH spremna za domaćinstvo SP u sjedećoj odbojci

Ovo je najveći događaj u svijetu sjedeće odbojke, duplo je veći od Olimpijskih igara i za nas je veoma važan kao internacionalni događaj, poručio je Bari Kouzner, predsjednik Svjetske paravolej federacije prilikom posjete Sarajevu povodom predstojećeg Svjetskog prvenstva za seniore i seniorke.

Ukupno 32 najbolje selekcije sa pet kontinenata stižu u Sarajevo gdje će od 4. do 11. novembra u Areni hotela Hills biti održana svjetska smotra. U BiH će stići 16 najboljih muških i 16 najboljih ženskih ekipa iz svih dijelova svijeta.

“Značajno je da smo ovdje jer je vaš tim jedan od najboljih u istoriji. Osvojili ste deset evropskih prvenstava, tri Svjetska prvenstva i imate dvije zlatne medalje sa Olimpijskih igara. To je nevjerojatan rekord i trebate biti veoma ponosni na vaš tim. Mislim da su uslovi ovdje odlični, pregledao sam hotel i salu, i siguran sam da će svi prisutni uživati. Mi vjerujemo da promjena počinje sa sportom i zato je veoma važno da pružimo priliku osobama sa invaliditetom da učestvuju u sportu, a upravo sjedeća odbojka pruža tu mogućnost“, kazao je Bari Kouzner.

Čelni čovjek Evropske paravolej federacije Branko Mihorko bio je prisutan i na turnirima Zlatne i Srebrne ligi održanim ove godine na Ilidži.

„Naš sport se razvija nevjerojatno brzo. Veseli nas što se Bosna i Hercegovina odlučila da napravi top organizaciju jer to svima puno znači. Znamo da imate odličan muški tim, ali pored toga nama se sviđa da imate i ženski tim što je za odbojku strašno velika stvar. Vjerujem da će natjecanje biti vrhunsko, uslovi su

odlični, a ja samo želim da svima bude sretno i da nema virusa korona“, istakao je Mihorko.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić napomenuo je da je Bosna i Hercegovina dobila domaćinstvo nakon što je prvenstvo u Kini otkazano zbog situacije sa korona virusom.

“Uložili smo napore da dobijemo domaćinstvo. U petak nas očekuje posjeta inspekcijske komisije, te vjerujemo da će sve proći bez zamjerki. Imamo dva cilja, jedan je takmičarski, a drugi je turistički. Ovo će biti velika promocija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U takmičarskom dijelu nećemo puno obećavati, ali ova država je navikla da najtrofejniji savez uvijek donosi medalje. Mi ćemo se potruditi da odigramo finalnu utakmicu i da zlato vratimo u Bosnu i Hercegovinu po četvrti put“, istakao je Zekić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je predsjednik Organizacionog odbora takmičenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije