Ostali sportovi

Bliznakinje koje su očarale planetu svirale kraj

Bliznakinje koje su očarale planetu svirale kraj
Foto: N.N. | Bliznakinje koje su očarale planetu svirale kraj

Čuvene ruske gimnastičarke Dina i Arina Averina u 25. godini su odlučile da završe profesionalnu karijeru.

Sada ih čeka trenerski i državni posao, jer žele svoje iskustvo prenijeti na druge sportiste. Vijest da su sestre Averine završile karijeru potvrdila je u Irina Viner, čuveni ruski trener. 

Legendarne sestre bliznakinje su u proteklih desetak godina donijela brojne velike medalje za Rusiju u ritimičkoj gimnastici. 

Dina ima olimpijsko srebro, iako su mišljenja da joj je u Tokiju ukradeno zlato koje je na kraju pripalo Izraelki koja je prekinula višedecenijsku dominaciju Ruskinja, Arina je tada po mnogima zbog sudijskih previda ostala bez odličja (bila je četvrta). Tada su željele završiti karijeru, ali su odustale, dok je Irina zbog protesta kod sudija bila suspendovana dvije godine. 

Uvijek nasmijane, uvježbane, precizne izvodile su svoje programe robotskim pokretima sa minimalnim brojem grešaka, a vremenom su sestre Averine postale možda i najpopularnije gimnastičarke na svijetu. Bile su mašine za prozvodnju zlata. 

Dina je tokom svoje karijere osvojila 18 zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima (od toga 4 u višeboju), 10 puta ke osvojila EP. Arina ima manje medalja, ali i dalje impresivna - 5 zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima i devet na na EP. Iako nemaju olimpijsko zlato u Rusiji ih zovu olimpijskim šampionkama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije