Ostali sportovi

Božićeva nakon plasmana na EP: Ovakav sklop djevojaka se dešava jednom

Božićeva nakon plasmana na EP: Ovakav sklop djevojaka se dešava jednom
Foto: N.N. | Božićeva nakon plasmana na EP: Ovakav sklop djevojaka se dešava jednom

Sada smo pokazale da možemo mnogo i da vrijedimo, naglasila je Milana Božić (21), najmlađa članica odbojkaške reprezentacije BiH, koja je proteklog vikenda ispisala istoriju prvim plasmanom na Evropsko prvenstvo.

Bezbolan poraz u posljednjem kolu kvalifikacija protiv Slovenije (1:3) nije pokvario utisak onoga šta su bh. odbojkašice ovog mjeseca uradile. Sa tri pobjede i isto toliko poraza zaključile su najuspješnije kvalifikacije do sada, osiguravši drugo mjesto u Grupi F.

U ovom velikom uspjehu veliki pečat ostavila je jedna od najtalentovanijih bh. odbojkašica, Milana Božić. Na poziciji tehničarke kao najmlađa u timu u potpunosti je opravdala povjerenje selektora Stevana Ljubičića.

"Mislim da svi treba da budemo zadovoljni, ipak je ovo istorijski uspjeh za našu državu, a izgleda i jedna od plodnih godina u sferi sporta, jer pored odbojke imamo tu i ostale sportove koji su se kvalifikovali i napravili ogroman uspjeh. Jesam najmlađa, ali mi to i nije neko olakšanje, baš naprotiv, veliki je teret bio voditi ekipu ka ovakvom uspjehu, ali moram priznati da su mi djevojke bile najveća podrška i zajedno smo nosile taj teret ka ostvarenju cilja", kaže 21-godišnja Modričanka i članica srpskog prvoligaša Uba.

Kada su se emocije slegle, bh. odbojkašice postaju sve svjesnije kakav su rezultat napravile. 

"Ovo je ispunjenje nas kao sportista, jer ovdje smo došli uz žal za nedavno izgubljenom šansom u Lukavcu protiv Rumunije, kada nam je bila potrebna pobjeda, ali je ipak peti set otišao u ruke protivnika. Sam odziv na ovakvo okupljanje podrazumijeva želju za uspjehom. Mislim da sklop ovih djevojaka je nešto što se dešava jednom. Sve smo bile sa istim ciljem, da uživamo u onom što radimo i da damo svoj maksimum", ističe Božićeva i dodaje:

"Atmosfera se vidjela još na prvom treningu. Smatram da smo kroz ovo prošle kao jedno i da nas je to ovoga puta i činilo tako uspješnima. Na EP vam mogu zagarantovati dobru atmosferu i lijepu odbojku, a o rezultatu je prerano govoriti."

Bh. selekcija neće imati puno vremena za odmor, jer je krajem mjeseca očekuje turnir CEV Srebrne lige, koji će se takođe igrati u Zenici. BiH se nalazi u grupi sa Portugalom, Estonijom i Letonijom.

"Mislim da su se baš meni složile kockice. Ne umanjujem uopće vrijednost i rad mojih prethodnika - svi su radili na najbolji mogući način. Ali, jednostavno, ove su djevojke sazrele kao generacija. Trenutno gledamo da li možemo da osvježimo ekipu. Doći će do određenih izmjena i što se tiče turnira Srebrne lige. Ali, ono što je najbolje u bh. odbojci, to je trenutno tu. Gledamo da od onoga što imamo pravimo najbolji model igre i nešto što nama najviše odgovara. Samo kroz rad, dobru hemiju i atmosferu možemo, svi zajedno, da očekujemo i bolje igre", rekao je nakon završetka kvalifikacija selektor Stevan Ljubičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije