Ostali sportovi

Branko Tadić, prvak Balkana: Iza zlata mnogo truda i rada

Branko Tadić, prvak Balkana: Iza zlata mnogo truda i rada
Foto: N.N. | Branko Tadić kadetski prvak Balkana u džudu

Branko Tadić, kadetski prvak Balkana u džudu, sanja "velike" snove, ima potencijal i želi uspješnu seniorsku karijeru, ali na put do vrha ne može sam.

Džudista banjalučke Zvijezde nedavno je u Budvi trijumfovao na Prvenstvu Balkana u kategoriji preko 90 kilograma, ali prošlog mjeseca nije ga bilo na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Kazahstanu, jer nije bilo 7.000 KM za odlazak na najveće takmičenje. Ipak, ovo su dani za sreću u porodici Tadić.

"Veoma sam zadovoljan nastupom u Crnoj Gori, gdje je bila jaka konkurencija. Iskreno, očekivao sam medalju, odradio sam najbolje što sam mogao i to je rezultiralo titulom", rekao je sedamnaestogodišnji Tadić za "Nezavisne", a na pitanje šta se "krije" iza zlata odgovorio:

"Mnogo truda i rada. Niz godina treniranja, odricanja, puno posvećenosti. Bilo je teško, ali to je život jednog sportiste."

Mladi Banjalučanin se od osme godine bavi džudom, počeo je da trenira u Krajini.

"U mom naselju bio je džudista Žarko Ćulum, kao klinac sam krenuo na treninge i dopalo mi se. On je kasnije otišao u Srbiju, a ja sam pije dvije i po godine odlučio da pređem u Zvijezdu i da se ozbiljnije posvetim sportu", rekao je Tadić.

Rad je donio rezultate. Tadić je aktuelni šampion RS i BiH, osvajač četiri medalje sa ovogodišnjeg evropskog džudo tura, što su rezultati zbog kojih se u jednom momentu popeo i na visoko peto mjesto svjetske rang-liste.

"Plan je bio da ove godine odem na Evropsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih i Svjetsko prvenstvo. Na EP sam imao mali peh, jer sam se razbolio nekoliko dana ranije, na OI mladih mi je nedostajalo malo sportske sreće, dok na SP u Kazahstan, nažalost, nisam otišao, jer moj klub nije imao novca. Niko nije primijetio moj trud i dobro formu, a siguran sam da sam imao velike šanse i da bih se vratio s medaljom", istakao je džudista Zvijezde najavljujući pohod na medalje na dva evropska kupa koja ga očekuju do kraja godine.

Sljedeće godine ga očekuju veći izazovi i prelazak u juniorsku kategoriju.

"Trebaće mi malo vremena da se adaptiram i da upoznam protivnike, a trudiću se da budem što je moguće bolji kako bih se pripremio za seniorsku karijeru. Nadam se da ću napraviti uspješnu seniorsku karijeru, ako nastavim sa ovakvim radom i ako budem imao podršku, uspjesi su realni", rekao je Tadić.

Finansije su kao i većini sportista problem. Kaže da mu je teško da pored treninga razmišlja i o finansijama. U klubu ističu da se trude da njemu i drugim takmičarima obezbijede što bolje uslove za rad, iako nije lako, jer, kako kaže trener Jasenko Delić, Zvijezda nema ni svoju salu.

"Kada bi Branko imao profesionalne uslove, mogao bi da osvaja medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima. Ima potencijal, ali za uspjeh je potrebna i podrška institucija. Za ovogodišnje SP nam je bilo potrebno između 6.000 i 7.000 KM, ali nismo imali taj novac. Kako na početku godine, kada smo pravili plan rada, nismo znali da će Branko biti ovoliko dobar i nismo tražili novac za SP, a prije 20 dana smo od institucija dobili odgovor da možemo dobiti rješenje, ali ne i novac u tako kratkom periodu, tako da nije otišao u Kazahstan. Šteta, u životnoj je formi, prošetao se do titule prvaka Balkana", rekao je Delić.

100.000 evra godišnje za uspjeh

Za uspješnu seniorsku karijeru potrebno je oko 100.000 evra godišnje.

"Seniorska karijera koša mnogo više od kadetske i juniorske. Na primjer, godišnji budžet Crnogorca Srđana Mrvaljevića, nekadašnjeg svjetskog vicešampiona, je 100.000 evra. Ni taj novac ne garantuje medalju sa SP ili EP, ali u tom slučaju možete očekivati uspjeh", rekao je Jasenko Delić, trener u DŽK Zvijezda.

On je istakao da Zvijezda ima četiri sekcije, turnir Banjaluka open, ali da i dalje nema uslove za rad.

"Nemamo svoju salu, što imaju manje uspješni klubovi u Banjaluci, tako da moramo da plaćamo sale u osnovnim školama. Ipak, i pored toga smo među tri najbolja kluba u BiH", dodao je Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije