Ostali sportovi

Branković: Besparica tvrđa od leda

Branković: Besparica tvrđa od leda
Branković: Besparica tvrđa od leda

Edin Branković, najbolji brzoklizač Bosne i Hercegovine i višestruki rekorder, s pravom se može nazvati sportistom za primjer, ali i primjerom borca s vjetrenjačama.

Iako iza sebe ima zapaženu karijeru, sigurno bi rezultati ovog Sarajlije bili i puno bolji da su njegov trud, rad, kvalitet i uspjeh znali prepoznati te adekvatno podržati i u nadležnim institucijama. Besparica često pod znak pitanja dovodi i sam nastup na velikim takmičenjima, pa nedostatak novca u ovom sportu s pravom nazivaju tvrđim problemom i od samog leda.

"Zbog očajne finansijske situacije uzrokovane lošom ili nikakvom podrškom nadležnih institucija za nas je i sam nastup na Svjetskom prvenstvu uspjeh", rekao je Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH (SKS BiH).

Ipak, ovogodišnju smotru najboljih na planeti od 11. do 13. marta u Seulu Edin Branković neće propustiti. On će biti jedini bh. predstavnik, a u Savezu kažu da bi veoma teško podnijeli teret da kojim slučajem BiH ima još jednog predstavnika ili više.

"U ovom trenutku Branković je naš jedini reprezentativac koji je ostvario pravo nastupa. S druge strane, u slučaju da imamo još jednog ili više reprezentativaca sumnjam da bismo bili u mogućnosti osigurati neophodna sredstva za odlazak s obzirom na to da sama avio-karta košta više od 3.000 KM. Mi u Savezu, samim tim i takmičari, već godinama se borimo sa vjetrenjačama tražeći novac od nadležnih institucija za nesmetan rad, ali očito bez uspjeha. Ponekad posredstvom prijatelja osiguramo novac ili čak dižemo kredite", istakao je Đonko.

Zanimljivo je da teška novčana situacija ni sada, kao i više puta ranije, nije umanjila ambicije najboljeg brzoklizača BiH.

"Njegov plasman u polufinale za nas bi bio veliki uspjeh. S obzirom na to da je na prethodnim velikim smotrama bio na korak do tog podviga, vjerujemo da sada može napraviti i taj dugo željeni uspjeh", kazao je Đonko.

Ulazak u top 20 donio bi, osim samom Brankoviću, i Savezu klizačkih sportova BiH značajne bodove i još veću reputaciju na međunarodnoj sceni. A upravo je ugled izvan granica veoma često glavni oslonac za odlazak na takmičenja, ali i organizaciju istih u BiH.

"Ti bodovi bili bi značajni i za ostale naše klizače koji bi puno lakše dolazili do određenih normi ili pozivnica. Moram naglasiti da je Branković početkom ove sedmice prvo otputovao u Kinu, pa tek onda će produžiti u Južnu Koreju. Naime, uvertira za SP bilo je učešće na takmičenju 'Šangaj tropi', a on je nastupio zahvaljujući upravo pozivnici iz Međunarodne klizačke unije i Klizačkog saveza Kine. Riječ je o turniru koji okuplja samo najbolje brzoklizače svijeta, koji su bili u top 24 na prethodna četiri Svjetska kupa i zato je posebna čast što je i naš savez, odnosno reprezentativac dobio pozivnicu", istakao je Đonko.

Branković je počeo klizati 2001. godine, a od tada do danas ostvario je niz istorijskih rezultata za BiH u ovom sportu. Tako je, između ostalog, na EP 2011. i 2015. izborio polufinale na 1.500 m (15. mjesto). Na svjetskim kupovima bio je u polufinalu 2011, 2012. i 2014, te u finale B. Na Balkanskom šampionatu 2014. je osvojio zlato. Na svim ovim takmičenjima Edin je bio bez timskog osoblja, trenera, fizioterapeuta, ljekara...

Godine 2012. Edin Branković našao se i među nagrađenima u Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih" i BHRT, kada je dobio priznanje za fer-plej.

Brankovićevi bh. rekordi

500 m: 0:43.652

1.000 m: 1:27.473

1.500 m: 2:15.304

3.000 m: 5:06.085

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije