Ostali sportovi

Čestitke iz Mozzarta: Tomo Cvitanušić osvojio Mount Everest

Čestitke iz Mozzarta: Tomo Cvitanušić osvojio Mount Everest
Foto: Ustupljena fotografija | Čestitke iz Mozzarta: Tomo Cvitanušić osvojio Mount Everest

Triatlonac i alpinista iz BiH Tomislav Cvitanušić popeo se na vrh Mont Everesta, najviše planine na svijetu.

Time je uspješno ispunio misiju u koju se upustio krajem marta. Za osvajanje vrha svijeta bilo mu je potrebno 46 dana, a uz njega su bili brojni građani koji su svim srcem navijali da uspješno ispuni svoju misiju. U poduhvatu osvajanja vrha svijeta uz njega je bila i kompanija Mozzart iz koje mu čestitaju na ostvarenom cilju.

"Sve čestitke Tomi Cvitanušiću na osvajanju najvišeg vrha svijeta. U ovoj misiji smo ga podržali, vjerujući da on može da ostvari svoj cilj i sve vrijeme smo navijali za njega. Sada mu želimo bezbjedan povratak, a mladim alpinistima poručujemo da vjeruju u svoje snove", kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.

U prvom javljanju iz C4 kampa Tomo je kratko poručio kako su on i njegov tim u 08:21 po lokalnom vremenu pristupili na vrh.

"Upravo se vratili u C4. Spojili se na nove boce kisika. Za dva dana kada dođem u bazni sve vas zovem", napisao je Tomo koji se cijelu noć penjao do vrha.

Proteklih dana surovi vremenski uslovi, sa temperaturama i do -40 stepeni  Celzijusa, uz jak vjetar i snježne padavine, otežavali su ekspediciji put prema vrhu. Svi članovi bili su izuzetno spremni i oprezni, a nakon što se i vrijeme stabilizovalo, odlučili su da krenu na vrh.  

Javnost širom regije sa velikom pažnjom prati Tomin pohod na Mount Everest, koji je počeo 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu. Dolaskom u Bazni kamp, na 5.300 metara, počela je njegova avantura života.

Sve vrijeme uspona, bio je u kontaktu sa svojim učiteljem, legendarnim alpinistom Muhamedom Gafićem.

"Tomo nije smio rizikovati da bude iscrpljen jer bi to uticalo i na njegov uspjeh. Uspio se popeti na vrh, ali to je tek pola njegovog puta na ovoj planini jer mu sada predstoji još jedan težak dio, a to je povratak. Dio tog težeg puta je već prošao i stigao je u kamp C4, što znači da je izašao iz 'zone smrti’, kako se zove taj dio", pojasnio je Gafić

Cvitanušić je trenutno u šatoru i koristi rezervni kisik koji su mu obezbijedili Šerpasi. To je velika olakšica jer na 8.000 metara vazduh ima trećinu kisika u odnosu na onaj na nivou mora, a bez kisika bi teško proveo noć. 

Sada slijede dvije etape sa južnog sedla do kampa C2, a ovaj put nije nimalo jednostavan, ni lak zbog ledene stijene preko koje mora biti izuzetno pažljiv. Da bi sve prošlo kako treba, pobrinuo se elitni tim Šerpasa koji je fiksirao užad na stijeni, što će im olakšati silazak. Do drugog kampa Tomo i njegov tim će morati voditi računa i o pukotinama. 

"Ne trebamo se brinuti jer osim znanja kretanja po glečeru Tomo će biti i svezan na uže i kretat će se sa Šerpasima. Sutra će vjerovatno ostati na C2 da se odmori, a prekosutra bi trebao nazad u Bazni kamp. Samo Tomo zna koliko mu je truda i upornosti trebalo da se popne do vrha, a sigurno je posebno zahvalan za prijateljstvo sa svojim Šerpasom. Oni koji se popnu na vrh svjesni su da nisu nikakvi osvajači, pa tako i Tomo, nego je pitanje da li će im planina dozvoliti ili ne da se popnu na nju. Tomo je to zaslužio i planina mu je dozvolila da se popne", kazao je Gafić.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta omogućili su i sponzori, društveno odgovorne kompanije, koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama, među kojima je Mozzart. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije